1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Alkavan viikon pääaiheet: Yhdysvallat valitsee presidentin ja etelään on luvassa lisää lunta

Alkavalla viikolla uutisissa kuullaan analyysia niin Yhdysvaltain tulevasta presidentistä kuin kotimaan sote-kuvioistakin. Isille on luvassa hemmottelua sunnuntaina.

Kotimaan uutiset
Mies työntää lumilinkoa.
Henrietta Hassinen / Yle

Tuleeko lunta tupaan?

Alkuviikolla, mutta etenkin maanantaina, on eteläisessä Suomessa luvassa purevaa viimaa ja lumipyryä. Ensiarvioiden mukaan maanantaille lupailtiin hyvinkin runsaita lumisateita, mutta sunnuntaina ennusteet vähän himmenivät.

Enimmillään lunta tulee ennusteiden mukaan alle 20 senttiä alkuviikon aikana ja paikalliset erot lumen määrässä voivat olla suuria. Pakkanen se joka tapauksessa hyytää alkuviikolla, koska tuulesta on povattu jopa vaarallisen voimakasta eteläisimmässä Suomessa.

Tuoreimmat lukemat ja ennuste sääsivuillamme

Autojen tankkeihin lisää uusiutuvaa energiaa

Hallitus pui ilmasto- ja energiastrategiaansa maanantaina. Ilmasto- ja energiastrategiassa hallitus linjaa tavoitteita ja keinoja, joilla Suomi hoitaa EU:n ilmastopolitiikan ja Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteet.

Yle kertoi perjantaina, että hallitus haluaa lisätä tieliikenteen polttoaineen sisältämää uusiutuvan energian määrää aiemmin sovittua enemmän. Päätöslistalla on myös muun muassa tuulivoimatukien jatkaminen, sähkömarkkinoiden ongelmiin puuttuminen ja kivihiilen kielto.

Maanantaina alkaa myös lähes kaksiviikkoinen Marrakeshin ilmastokokous, jossa keskitytään Pariisin sopimuksen täytäntöönpanoon.

Jännitysnäytelmä huipentuu: Yhdysvaltoihin valitaan presidentti

Donald Trump Hillary Clinton tapaavat vaaliväittelyssä  St. Louisissa.
Yle seuraa tiiviisti sitä, tuleeko demokraattien Hillary Clintonista vai republikaanien Donald Trumpista uusi presidentti. Jim Lo Scalzo / EPA

Koko maailman katseet kääntyvät Suomen aikaa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä uudelle mantereelle, kun Valkoiseen taloon valitaan uutta isäntää – tai emäntää. Tiistain äänestykseen huipentuvaa vaalikamppailua on kuvattu ennätyksellisen häijyksi: lokaa ja likaisia temppuja on lentänyt puolin ja toisin.

Yle seuraa tiiviisti sitä, tuleeko demokraattien Hillary Clintonista vai republikaanien Donald Trumpista uusi presidentti. Luvassa on suoria lähetyksiä, kirjeenvaihtajien raportteja, tiukkaa analyysia. Eikä uutisointi tietenkään pääty itse vaalipäivään, vaan tuloksen puinti jatkuu läpi koko viikon.

Lisää aiheesta: Seuraa tästä Ylen suoraa lähetystä USA:n vaaleista – Näin asiantuntijat kommentoivat Trumpin valintaa presidentiksi

Vaihtoehtobudjetteja ja sote-lausuntoja

Alkavalla viikolla on politiikassa tulossa hallituksen energialinjausten ohella tiukkaa talousasiaa, kun oppositiopuolueet esittelevät vaihtoehtobudjettejaan. Niistä keskustellaan keskiviikkona eduskunnassa ja suora lähetys on katsottavissa TV1:ssä ja Areenassa kello 14 alkaen.

Keskiviikkona tulevat lausuntokierrokselta niin kutsutut sote-lait, mm. maakuntalaki ja kuntien peruspalvelujen valtionosuuslaki. Lausunnoissa riittää perattavaa, sillä niitä on pyydetty noin 800 eri taholta.

Sosiaali- ja terveystoimittajamme Tiina Merikanto analysoi lausuntojen antia: mikä on soten tilanne nyt – ja kuinka tästä päästään eteenpäin.

Lumitykkien laulu toimi: Levillä kisataan maailmancupia

Levi MC rinne
Tapani Leisti / Yle

Lauantaina ja sunnuntaina pujottelumaailman kerma kokoontuu Suomen Leville kilpailemaan maailmancupin avajaislaskuihin. Perjantaina tehty lumikontrolli meni läpi, ja kisat järjestetään 12.–13. marraskuuta.

Yle näyttää Levin pujottelumaailmancup-kilpailut suorina lähetyksinä sekä lauantaina että sunnuntaina.

Hemmottelua isille

Isänpäivän muotokuva ja isän etukupongit
Elina Mäyrä / Yle

Isänpäivä päättää alkavalla viikolla vietettävän miesten viikon (siirryt toiseen palveluun).

12. vuosittainen miesten viikko haluaa kiinnittää huomiota miesten kokemaan väkivaltaan: Suomessa yli puolet 15 vuotta täyttäneistä miehistä on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa.

Miesten viikko päättyy isänpäivään, jolloin moni mies kenties saa itsetehtyjä kortteja ja avaa kirja- tai pyjamapaketin vuoteessa nautitun aamukahvinsa äärellä. Ylellä naiset pääsevät kehumaan lastensa isiä.

Lue seuraavaksi