Veturinkuljettaja säikähti lasten vaarallisia leikkejä: ”Se kirvoitti minut kirjoittamaan Facebookissa”

Vaaratilanteita sattuu joka viikko, siksi suunnitteilla on nyt some-kampanja, joka valistaa vaaroista

Kotimaa
Juna.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Kello oli 20.24 torstaina 3. marraskuuta. Veturinkuljettaja Katja Lehtola ajoi IC-junalla kohti Kauhavan asemaa.

– Oli jo pimeää, ja ajoin asemaa kohti. Laiturin pohjoispään luona oli joukko lapsia. Havainnoin ensin, että laiturilla oli väkeä, kunnes huomasin, että lapsia oli myös kiskoilla. Huomasin, että kiireen vilkkaa kaveria nostellaan ylös, Lehtola muistelee tilannetta.

Lehtola teki hätäjarrutuksen ja soitti junan torvea. Hätäjarrutus pysäyttää junan, mutta vasta satojen metrien päähän. Se tuntuu selvästi myös matkustamossa.

– Ne sekunnit ovat aika raskaita, kun ei voi muuta tehdä kuin katsoa eteensä ja odottaa, mitä tapahtuu. Ja toivoa parasta, että kaikki pääsevät turvaan, ettei mitään satu.

Yli 10-vuotias poika oli seissyt junaradalla. Hän nousi viime hetkillä laiturille. Toinen porukassa ollut poika sylkäisi Lehtolan mukaan kohti junaa.

Veturinkuljettaja säikähti tilannetta, teki siitä ilmoituksen ja kuuli, että Kauhavan seudulla on tapahtunut viime aikoina vastaavaa useamminkin.

– Se kirvoitti minut kirjoittamaan Facebookissa, kun niitä on sattunut enemmänkin. Olisi syytä herätä siihen asiaan.

Lehtola kirjoitti torstai-iltana vanhemmille suunnatun vetoomuksen (siirryt toiseen palveluun), jota on sunnuntai-iltaan mennessä jaettu jo yli 3000 kertaa.

– Ensi kädessä vastuu on vanhemmilla, sen jälkeen tulevat koulut ja muut, hän sanoo.

Veturinkuljettaja toivoo, että kuka tahansa aikuinen uskaltaisi puuttua asiaan, jos näkee, että nuoria tai lapsia on leikkimässä kiskoilla tai niiden lähettyvillä.

– Tämä on aivan sama asia, kun sanotaan, että älkää menkö heikoille jäille tai käyttäkää suojatietä. Tämä on siihen verrattavissa oleva asia ja yhtä tärkeä ja iso juttu, kahdeksan vuotta veturinkuljettajan töitä tehnyt Lehtola miettii.

Raiteet.
Veturinkuljettaja Katja Lehtola muistuttaa, että ongelmia eivät aiheuta ainoastaan lapset ja nuoret. Myös aikuiset ja vanhukset oikaisevat joskus junaradan yli. Se on kiellettyä.Jyrki Lyytikkä / Yle

Joka viikko vaaratilanteita

Tapaus ei valitettavasti ole ainoa laatuaan. Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista ja VR:stä kerrotaan, että lapset ja nuoret liikkuvat tai oleilevat raiteilla joka viikko ja aiheuttavat vaaratilanteita.

He saattavat seistä kiskoilla, ylittää niitä, oleilla niiden lähellä tai ottaa selfie-kuvia.

– Näihin tilanteisiin törmää monessa muodossa. Se kuuluu työnkuvaan. Meillä on tällainen varjo siellä aina mukana, mutta onneksi useimmiten selvitään pelkällä säikähdyksellä, veturinkuljettaja Katja Lehtola kuvailee.

Nuoret keksivät tasaisin väliajoin eri paikkakunnilla, että raiteiden luona on jännittävää oleskella.

– Onneksi tilanteet eivät aina mene näin, että ollaan kiskoilla asti. Monesti ollaan ihan siinä laitamilla ja usein näkee uhkarohkeaa toimintaa, että uskallanpa seistä tässä. Lapset eivät välttämättä ymmärrä, että juna voi tulla kohti jopa 200 kilometrin tuntivauhtia.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että juna kulkee yli 100 metriä kahdessa sekunnissa. Tätä vauhtia on aikuisenkin vaikea ymmärtää muistuttaa VR:n turvallisuusjohtaja Jari Hankala.

– Juna on nopea. Jos se ohittaa asemaa 140 kilometrin tuntivauhdilla, se etenee 40 metriä sekunnissa. Jos pääradalla mennään 200 kilometriä tunnissa, junan nopeus on jo 56 metriä sekunnissa. Muutamissa sekunneissa liikutaan hyvin pitkä matka, Hankala kuvailee.

Jari Hankala.
VR:n turvallisuusjohtaja Jari Hankala muistuttaa, että junaradalla liikkuminen ja oleskelu on kielletty laissa.VR

Korvanapit ja kuulokkeet uusi ongelma

– Junahan ei väistä, se on äänetön ja suurista nopeuksista pysähtymismatka on yli kilometrin. Toivoisin hyvin vahvasti, että jokainen aikuinen puuttuisi henkilökohtaisesti, jos näkee lapsia radalla. Silloin käytetään ääntä ja komennetaan lapset pois raiteilta ja mielellään myös keskustellaan tovi, että siellä raiteilla ei olla, VR:n turvallisuusjohtaja Jari Hankala sanoo.

Johtava asiantuntija Kirsi Pajunen Trafista muistuttaa, että nykyisin ongelmia aiheuttavat myös korvanapit ja kuulokkeet:

– Junan tulon kuuleminen on vaikeaa tai mahdotonta koska nykyiset junat ovat hiljaisia, Pajunen tietää.

Hän kertoo, että lapset ja nuoret aiheuttavat junaradalla kahdenlaisia ongelmia:

– Joko raiteille asetetaan jotakin tai siellä ollaan esimerkiksi ottamassa selfieitä tai oikaistaan radan yli. Molemmista aiheutuu vaaraa etenkin lapsille ja nuorille itselleen. Jos kiskoille asetetaan joku pieni esine, juna saattaa saapuessaan sinkauttaa sen kovalla voimalla asettajan itsensä päälle, Pajunen muistuttaa.

Sekä Hankala että Pajunen korostavat, että leikkiminen raiteilla on hengenvaarallista ja laissa kiellettyä.

Toisinaan VR joutuu pyytämään jopa poliisin apua tai käyttämään vartijoita, kun ihmisiä poistetaan rata-alueilta.

VR, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja Liikennevirasto ovat tekemässä parhaillaan some-kampanjaa, joka kertoo junaratojen vaaroista ja siitä, että niillä ei saa liikkua.

Jo nyt Trafin nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun) on aineistoa, jota voi käyttää kotona, kun lapsille opettaa, että kiskoille ei saa mennä.

Veturinkuljettaja Katja Lehtola tosin muistuttaa, että vaaratilanteita eivät aiheuta valitettavasti ainoastaan lapset.

– Näitäkin tilanteita tulee, että siellä on ihan vanhuksiakin ylittämässä ratapihoja. Eivät ne ole pelkästään lapset, jotka siellä leikkivät. Kyllä siellä hengellään leikkivät aikuiset ja vanhemmatkin ihmiset.