Yhdysvallat vahvistaa hyökkäyksen Isisin "pääkaupunkiin" – Turkki ei ole ottanut julkisesti kantaa

Yhdysvaltain puolustusministeri varoittaa, että hyökkäyksestä tulee vaikea. Ranskan puolustusministerin mukaan se auttaa Isisin tuhoamista ilmaiskuilla.

Ulkomaat
Kurdijoukot pikupin lavalla
Kurdijoukot ovat vallanneet Isis-järjestöltä satoja kyliä Pohjois-Syyriassa.SEDAT SUNA / EPA

Yhdysvaltojen puolustusministeri Ash Carter on vahvistanut kurdijohtoisen SDF-liittouman hyökkäyksen Isis-äärijärjestön niin sanottuun pääkaupunkiin Raqqaan Pohjois-Syyriassa.

– Tavoite eristää ja lopulta vapauttaa Raqqa on seuraava askel liittoumamme suunnitelmassa, Carter sanoi.

Liittouma kertoi hyökkäyksen aloittamisesta sunnuntaina. Yhdysvallat tukee SDF-liittoumaa ilmaiskuilla ja asetoimituksilla. Syyriassa on myös 200–250 Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen sotilasta.

Carter varoitti, että taisteluista tulee Irakin Mosulin tapaan vaikeita. Irakin hallituksen joukot ovat liittolaisineen edenneet hitaasti Isisin hallitseman Mosulin laitamilla.

Myös Ranskan puolustusministeri Jean-Yves Le Drian on vahvistanut hyökkäyksen. Hänen mukaansa Mosulin ja Raqqan hyökkäykset ovat yhteydessä toisiinsa.

– Ranska ja Yhdysvallat avustavat ilmaiskuilla Isisin tuhoamista, hän kertoi Europe 1 -radiokanavalle.

Turkki on pysynyt hiljaa

Turkki ei ole kertonut julkisuudessa kantaansa kurdijohtoiseen operaatioon. Hyökkäävän liittouman tärkein osa on Syyrian kurdien YPG-itsepuolustusjoukot, joita Turkki pitää terroristeina ja joiden asemia se on pommittanut.

Yhdysvalloille tilanne on hankala. Se tukee kurdijoukkoja, mutta on myös Natoon kuuluvan Turkin läheinen liittolainen. Yhdysvaltojen yleisesikunnan päällikkö Joseph Dunford tekikin sunnuntaina yllätysvierailun Ankaraan.

Turkin asevoimien mukaan hän keskusteli Turkin sotilasjohdon kanssa yhteisistä toimista Isisiä vastaan lähipäivinä Syyriassa. Lisäksi keskusteluissa oli Turkin mukaan kurdien toiminta ja eri ryhmien välisten yhteenottojen riski.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi sunnuntaina, että Turkin tukemat joukot aikovat edetä Syyriassa Al-Babin pikkukaupunkiin, joka on Isisin tärkeä tukikohta. Hän ei maininnut kurdien johtaman liittouman hyökkäystä Raqqaan.

SDF-liittouma kertoi sunnuntaina, että Turkki ei ole mukana nyt alkavassa hyökkäyksessä ja että asiasta on sovittu Yhdysvaltojen kanssa. Yhdysvallat ei ole vahvistanut väitettä.

Isisin hallussa olevat alueet Syyriassa ja Irakissa
Yle Uutisgrafiikka