Ovensuukyselyt: Venäjä-mielinen ehdokas voitti presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen Bulgariassa

Oppositioehdokas Rumen Radev on saamassa noin neljänneksen äänistä. Hän vastustaa Venäjää vastaan asetettuja EU-pakotteita.

Bulgaria
Rumen Radev lavalla. Taustalla vaalimainos, jossa Radev on lentäjän univormussa.
Rumen Radev vaalitilaisuudessa Slivenissä viime keskiviikkona. Petar Ganev / EPA

Venäjä-mielinen oppositioehdokas Rumen Radev on voittanut Bulgarian presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen ovensuukyselyjen mukaan. Hän on saamassa 24–26,7 prosenttia äänistä.

Toiseksi näyttää tulevan hallituspuolue GERB:n ehdokas, parlamentin puhemies Tsetska Tsatsheva 22,5-23,5 prosentin äänisaaliilla. Tulos on pettymys länsimieliselle pääministeri Boiko Borisoville.

Kaksi eniten ääniä saanutta kilpailee toisella kierroksella, joka pidetään ensi sunnuntaina 13. marraskuuta. Radev on toisen kierroksen ennakkosuosikki.

Nykyistä läheisemmät suhteet Venäjään ovat olleet oppositiopuolue sosialisteja edustavalle Radeville lähes ainoa vaaliteema. Hän haluaa poistaa EU:n pakotteet Venäjää vastaan.

Presidentin asema on Bulgariassa lähinnä seremoniallinen. Natoon ja Euroopan unioniin kuuluvalla Bulgarialla on pitkät historialliset ja kulttuuriset suhteet Venäjään, ja maa on pitkälti riippuvainen Venäjältä tuotavasta kaasusta.

Lähteet: AFP, AP.