"Suurin taistelu sitten Wounded Kneen" – Öljyputken vastustamisesta tuli somen myötä maailmanlaajuinen alkuperäiskansakysymys

Jokaisen vähänkään alkuperäiskansa-asioista kiinnostuneen feedi on viime viikot varmasti täyttynyt videoista, artikkeleista ja kuvista, jotka liittyvät jollain lailla Dakota Access Pipeline -öljyputken rakentamiseen. Myös presidentti Obama kommentoi Sioux-kansojen pyhien paikkojen läpi vedettävää öljyputkihanketta viime viikolla.

Sápmi
Standing Rock
Kolme saamelaisnaista, Sofia Jannok, Inger Biret Kvernmo Gaup ja Sara Marielle Gaup Beaska matkustivat syyskuussa Standing Rockiin osoittamaan tukensa alkuperäiskansasiskoille- ja veljille.Inger Biret Kvermo Gaup

Standing Rockin mielenosoituksia Pohjois-Dakotassa verrataan jopa surullisenkuuluisaan Wounded Kneen taisteluun.

Tuhansia mielenosoittajia 500 eri intiaaniheimosta on leiriytynyt suojelemaan puhdasta vettä ja Sioux-intiaanikansojen pyhiä maita.

Vielä laajemmin taistelu näkyy sosiaalisessa mediassa tuhansien ja tuhansien videoiden, live-lähetysten ja artikkeleiden muodossa.

standing rock sioux dakota
Ewa-Mari Hedman / NRK Sápmi

Standing Rockista on tullut sosiaalisen median myötä koko maailman alkuperäiskansojen taistelu.

Hakat täyttävät facebookin

Uuden-Seelannin alkuperäiskansa maorit ovat löytäneet omalaatuisen tavan ilmaista tukensa Sioux-kansoille.

Maorit ovat alkaneet julkaista perinteisiä sotatanssejaan eli hakoja sosiaalisessa mediassa.

Tempaus lähti käyntiin, kun maorilaismediapersoona Te Hamua Nikora julkaisi videon itsestään ja kehoitti muita tekemään samoin. Haka-tansseja julkaistaan esimerkiksi Haka With Standing Rock -sivulla. (siirryt toiseen palveluun)

Rahankeräyksiä, live-streamia ja “Check-in at Standing Rock”

Tällä viikolla ihmetystä herätti myös se, kun sadat tuhannet ihmiset ilmoittivat Facebookissa olevansa Standing Rockin reservaatissa.

Tämä oli seurausta siitä, että paikallisen poliisin epäiltiin etsivän paikalla olevia mielenosoittajia Facebookin sijaintihaun kautta. Ihmiset pyrkivät hämäämään poliisia ilmoittamalla kaikki olevansa Standing Rockissa.

Poliisi kiisti syytökset.

pohjois dakota twitter
Heimon vanhin pyhän veden kanssa. "Tästä tässä kaikessa on kyse." Kuvakaappaus, Twitter

Standing rockin mielenosoittajia varten on aloitettu myös erilaisia varainkeräyskampanjoita. Mielenosoittajat puolestaan lähettävät leiriltä Facebook-livevideota, twiittaavat ja jakavat kuvia ja artikkeleja. He kutsuvat itseään vedensuojelijoiksi. Paikan päältä tulee myös paljon ristiriitaisia tietoja.

Norjalainen pankki kovien syytösten alaisena

Pohjoismaissa saamelaiset ovat heränneet vastustamaan öljyputkea ja tukemaan Sioux-intiaaneja taistelussaan.

olju öljy dakota
Ewa-Mari Hedman / NRK Sápmi

Muun muassa Norjassa maan suurinta pankkia, Den Norske Bankia, on syytetty alkuperäiskansaoikeuksia rikkovan öljyputken tukemisesta.

Esimerkiksi NRK Sápmin haastattelema saamelainen Karen Inga Vars kertoo, että hän aikoo vaihtaa pankkia, sillä ei halua tukea tämänkaltaista toimintaa.

NRK Sápmin tietojen mukaan Norjan suurin pankki, Den Norske Bank on myöntänyt hankkeelle noin 333 miljoonaa euroa.Maan öljyrahasto taas on rahoittanut noin 1,1 miljardilla eurolla putkea rakentavia yrityksiä

Newsinenglish.no puolestaan kertoo, että Norjan saamelaiskäräjät on vaatinut Norjan öljyrahastoa vetäytymään projektista.

Humanistista apua valtameren toiselle puolen

Kolme saamelaisnaista Inger Biret Kvernmo Gaup, Sara Marielle Gaup Beaska ja Sofia Jannok halusivat tehdä vielä enemmän, ja vierailivat Standing Rockin leirillä syyskuussa.

Inger Biret Kvernmo Gaup kertoi kotiin tultuaan Yle Sápmin haastattelussa, että vastaanotto leirillä oli lämmin. Saamelaisnaisilla oli myös ajatus taitojen ja tietojen vaihdosta paikallisten kanssa.

He opettivat leiriläisiä esimerkiksi keräämään luonnosta puita, alustamaan tiipiin oksilla ja muutoin selviytymään leirioloissa. Vastavuoroisesti saamelaiset oppivat intiaanien lauluja ja muuten heidän kulttuuristaan.

Inger Biret Kvernmo Gaup kertoo, että naisilla on suunnitelmissa matkustaa uudelleen joulukuussa kuukaudeksi leirille, ja opettaa intiaaneille, kuinka pärjätä talvella leirissä.

Naiset aikovat myös kutoa villavaatteita ja opettaa paikan päällä talvivaatteiden ompelemista.

– Me näimme että on tarve opettaa heille, miten pärjätä esimerkiksi talvella. Se on meidän erityistaitomme. Me saamelaiset olemme tunteneet kyllä pakkasta, ja tiedämme esimerkiksi miten pärjätä laavussa pakkasella, Kvernmo Gaup kertoo.

Presidentti Obama väläytellyt uudelleenreitityksen mahdollisuutta

Kaiken somekuohunnan tuoksinnassa, ja ehkä osaksi sen myötä, on väläytelty ajatusta öljyputken reitin muuttamisesta

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kommentoi Standing Rockin tilannetta NowThisin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun)sanomalla, että tilannetta seurataan tarkasti, ja että öljyputken uudelleen reitittämistä tutkitaan.

Kaiken mediahuomion ja kampanjoinnin ajan elämä leirillä ei ole ollut helppoa. Rauhallisia mielenosoituksia on aiemmin hajotettu hyvin rajusti,satoja ihmisiä on pidätetty ja poliisi on ollut hyvin vahvasti läsnä Standing Rockin leirillä. Tilanne jatkuu edelleen.