1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Daniel Ortega

Nicaraguan Suomessakin tunnettu presidentti on voittamassa vaalit – vaimosta varapresidentti

Sandinistisissien johtaja Daniel Ortega on saamassa mielipidetiedustelujen mukaan noin 70 prosenttia äänistä. Ortega on itsevaltainen mutta myös suosittu.

Daniel Ortega
Nicaraguan presidentti Daniel Ortega ja hänen vaimonsa Rosario Murillo
Nicaraguan presidentti Daniel Ortega ja hänen vaimonsa Rosario Murillo.Miguel Guterrez / EPA

Nicaraguan presidentti Daniel Ortega on nousemassa kolmannelle perättäiselle kaudelleen sunnuntaina pidettävissä presidentinvaaleissa. Varapresidentiksi on pääsemässä hänen vaimonsa Rosario Murillo.

Mielipidetiedusteluiden mukaan presidenttiparia tukee lähes 70 prosenttia äänestäjistä, joten Ortegan valinta ensimmäisellä kierroksella näyttää kohtalaisen varmalta.

Vaalien lopullinen tulos selviää vasta vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen sunnuntain ja maanantain välisenä yönä Suomen aikaa. Ulkomaalaisia tarkkailijoita ei pääsetty seuraamaan vaalien kulkua.

Osa oppositiosta ei osallistunut vaaleihin

Opposition mukaan Ortega on liittolaisineen varmistanut paikkansa miehittämällä hallinnon omilla tukijoillaan. Osa oppositiosta on boikotoinut vaaleja.

Itsevaltainen presidentti on kuitenkin myös aidon suosittu etenkin maan köyhän väestön keskuudessa. Nicaraguan talous on kasvanut tasaisesti, eikä se kärsi yhtä rajusta väkivallasta kuin monet Väli-Amerikan maat.

Ortegan varapresidentiksi nouseva Rosario Murillo on voimakas hahmo Nicaraguan politiikassa. Hän toimii hallituksen tiedottajana, kun presidentti on vähentänyt julkisia esiintymisiään.

Suomi lopetti kehitysyhteistyön 2012

Daniel Ortega tuli myös Suomessa tunnetuksi 1970-luvulla vasemmistolaisten sandinistisissien karismaattisena johtajana. Sissit kaatoivat oikeistodiktaattori Anastasio Somozan hallituksen vuonna 1979.

Ortegasta tuli Nicaraguan presidentti 1980-luvun alussa. Ensimmäisen kauden jälkeen hän oli pitkään syrjässä vallasta, kunnes voitti presidentinvaalit vuonna 2006.

Nicaragua oli vuosikymmeniä Suomen tärkeä kehitysyhteistyökumppani. Vuonna 2012 Suomen valtio kuitenkin lopetti kahdenvälisen avun. Yhtenä syynä oli Ortegan hallinnon korruptio ja itsevaltaiset otteet.

Lähteet: AP, Reuters