MT: Posti jaetaan maalla jatkossakin viitenä päivänä viikossa

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin mukaan uudistetussa postilaissa uutta on se, että Posti velvoitetaan kilpailuttamaan haja-asutusalueiden kirjeiden jakelu.

Anne Berner
Postilaatikoita
Ismo Pekkarinen / AOP

Ministeri Bernerin mukaan ovelta ovelle –tyyppisten jakelupalveluiden tarjonta on lisääntynyt kaupungeissa verkkokaupan myötä, kertoo Maaseudun tulevaisuus. Ministeri uskoo, että se yhdessä varhaispalvelun verkoston kanssa takaa sanomalehdille ainakin viisipäiväisen jakelun viikossa.

Kaupunkialueilla Posti voisi siis harventaa jakelua viidestä päivästä kolmeen arkipäivään ja säästää kustannuksissa. Se on ministeriön mukaan mahdollista, koska kirjepostin aikatauluvelvoitetta höllennetään.

Haja-asutusalueilla vastaavaa tilannetta ei ole. Maaseudulla Posti velvoitetaan kilpailuttamaan kirjejakelu niin, että se toimii viitenä päivän viikossa. Jos halukkaita yrittäjiä jakeluun ei löydy, Postin pitää hoitaa kanto itse.

Postilaki on tarkoitus saada voimaan ennen uutta liikennekaarta, jotta Posti saa järjestelyt ja kilpailutukset käyntiin.

Postilain muutosesitys lähtee lausuntakierrokselle maanantaina.