1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vantaa

Harvinainen sammal torppasi Lemminkäisen metsänkaadon Vantaalla – jopa Suomen suurin esiintymä

Noin parin sentin korkuinen lahokaviosammal kasvaa lahopuiden pinnalla metsäalueella, jonne Lemminkäinen Infra suunnittelee maanläjitysaluetta.

Vantaa
Lahokaviosammal on luontokartoittaja Olli Mannisen mukaan kohtalaisen helppo tunnistaa. Lahopuiden pinnalla kasvava laji on noin 2 cm korkea.
Lahokaviosammal on luontokartoittaja Olli Mannisen mukaan kohtalaisen helppo tunnistaa. Lahopuiden pinnalla kasvava laji on noin 2 cm korkea.Olli Manninen

Lemminkäinen Infra Oy:n kaavailema maanläjitysalue Vantaan Kiilassa näyttää kaatuvan harvinaisen lahokaviosammalen vuoksi.

Lemminkäinen on kaavaillut aluelle maanläjitysaluetta, joka käytännössä tarkoittaisi nykyisen metsän kaatamista ja alueen voimakasta muuttumista. Useat alueen asukkaat ovat vastustaneet metsän tuhoamista.

Viimeisin löydös saattaa kuitenkin estää Lemminkäisen aikeet. Metsästä on löytynyt äärimmäisen uhanalainen ja erityisesti suojeltava laji, lahokaviosammal.

Tarkemmat tiedot sammalen kasvupaikoista on toimitettu Ely-keskukselle, joka tekee asiassa päätöksen ja rajaa kartalle lahokaviosammalesiintymän. Vantaan ympäristökeskuksen va. ympäristönsuunnittelija Jarmo Honkanen pitää erittäin todennäköisenä, että alue lopulta rauhoitetaan.

Jopa Suomen suurin esiintymä

Luontokartoittaja Olli Manninen kävi oma-aloitteisesti tutustumassa alueeseen lokakuun lopulla. Hän luonnehtii aluetta monipuoliseksi ja lahokaviosammalesiintymää poikkeuksellisen suureksi.

– Saattaa olla, että kyseessä on Suomen suurin esiintymä tästä lajista. Lahokaviosammalta pidetään Suomessa hyvin harvinaisena. Muutamia kymmeniä löytöjä on Lounais-Suomesta ja Uudeltamaalta. Se on luokiteltu erityisesti suojeltavaksi Suomessa ja myös EU:n alueella se on direktiivilaji, joka pitää EU-säädösten mukaan suojella, Manninen kertoo.

Kyseessä on noin parin sentin korkuinen sammallaji, joka kasvaa lahopuiden pinnalla.

Vesa Marttinen / Yle
Jeppe Isberg on huolissaan lähimetsänsä luontoarvojen vaarantumisesta.

Kiilan alueella asuva Jeppe Isberg havahtui Lemminkäisen suunnitelmiin noin kolme viikkoa sitten.

– Ajoin siitä ohi, ja katsoin kuinka pojilla oli siellä ojarumpuja ja kaivinkoneita rivissä. Kun kysyin, mitä on tekeillä, he kertoivat tekevänsä liittymää. Huolestuin, kun näin että se liittymä näkyi jatkuvan 20 metriä metsän puolelle.

Isberg otti yhteyttä Lemminkäiseen sekä Vantaan kaupungin ympäristökeskukseen. Isbergin mukaan moni lähinaapuri jakaa huolen metsän mahdollisesta tuhoamisesta.

Lemminkäinen: "Jäädytämme suunnitelmat"

Lemminkäinen Infra Oy:n aluejohtaja Heimo Olander kertoo saaneensa sammalesiintymästä tiedon Vantaan ympäristökeskuksen Jarmo Honkaselta viime maanantaina eli 31. lokakuuta.

– Tässä vaiheessa jäädytämme suunnitelmat eikä tarkoituksemme ole tuhota uhanalaista sammallajia ryntäämällä metsänkaatoon alueelle, Olander sanoo.

Hänen mukaansa yhtiö pyrkii etenemään asiassa rakentavassa hengessä viranomaisten kanssa. Vielä keskeneräisen liittymän asfaltointi on tarkoitus tehdä loppuun kuluvan viikon aikana.

Aiemmin Vantaan kaupunki ja niin ikään Lemminkäinen havittelivat osin samalle alueella suurta logistiikkakeskusta. Sen kaavoitushakemus kuitenkin raukesi.

Lue seuraavaksi