Nordea rahoittaa Pohjois-Dakotan kiistanalaista öljyputkea

Ruotsalaiset pankit ovat investoineet puoli miljardia kruunua yhtiöön, joka rakentaa kiistanalaista öljyputkea Pohjois-Dakotassa Yhdysvalloissa kertoo Dagens Industri nettisivuillaan. Nordean osuus investoinnista on 360 miljoonaa kruunua.

Yle Saame
Nordea Campus Helsinki.
Nordea on investoinut 360 miljoonaa kruunua yhtiöön joka rakentaa öljyputkea Pohjois-Dakotassa.Derrick Frilund / Yle

Amerikan alkuperäiskansat ovat koko syksyn vastustaneet öljyputken rakentamista. Mielenosoituksia on pidetty toistuvasti Standing Rockin sioux-reservaatissa Pohjois-Dakotassa Yhdysvalloissa, jonka läpi öljyputken tulisi mennä.

Tämä niin kutsutun Dakota Access Pipelinen on arveltu maksavan 3,3 miljardia euroa ja sen pitäisi mennä neljän osavaltion halki.

Alkuperäiskansat pelkäävät öljyputken pilaavan veden

Pohjois-Dakotan öljyputken on suunniteltu menevän alueen reservaatin päävesialueen alta. Alkuperäiskansat pelkäävätkin, että öljyputki pilaa alueen veden. Projektia vastustetaan voimakkaasti ja mielenosoitukset ovat käynnissä niin paikan päällä kuin sosiaalisessa mediassakin.

pohjois dakota twitter
Heimon vanhin pyhän veden kanssa. "Tästä tässä kaikessa on kyse." Kuvakaappaus, Twitter

Paikalle on tullut ihmisiä 500 eri alkuperäiskansaryhmästä. Standing Rockissa on ollut myös väkivaltaisuuksia poliisien ja veden suojelijoiden välillä.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kommentoi Standing Rockin tilannetta NowThisin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) sanomalla, että tilannetta seurataan tarkasti, ja että öljyputken uudelleen reitittämistä tutkitaan.

Lähteet: Dagens Industri -nettisivu.