1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Riihimäki

Dramaattinen herätys Riihimäen kerrostalopalosta: "Lähtekää nyt pois sieltä, teillä on talo ilmiliekeissä"

Raju kerrostalopalo ajoi noin sata talon asukasta yöhön perjantaina Riihimäellä. Tarja Sirola heräsi palon paukkeeseen, kuuli ulkoa huutoa ja lähti savun täyttämään rappukäytävään yöpaidassaan, takki päällä.

Kerrostalon ullakkokerros oli kauttaaltaan ilmiliekeissä Riihimäellä. Kuva: Ilkka Heinonen

Riihimäkeläinen Tarja Sirola asui Käräjäkatu 7:ssä neljännen kerroksen asunnossa. Hän heräsi lauantain vastaisena yönä paukahduksiin.

– Oli melkein puoliyö, nukuin makuuhuoneessa ja ikkuna oli pikkuisen rakosellaan. Kuulin pauketta ja ajattelin, että joko pikkupojat aloittavat uuden vuoden. Käänsin kylkeä vaan. Sitten vastakkaiselta parvekkeelta kuului huutoa "lähtekää nyt v****n sieltä", ja ajattelin, että joku ajaa poikia pois.

– Sitten uudelleen paukkui ja todennäköisesti siinä rakenteet paloivat. Kuului taas huutoa ja lisää pauketta, "lähtekää nyt pois sieltä, teillä on talo ilmiliekeissä". Katsoin ikkunasta ulos, ja lieskat heijastuivat vastakkaisen talon parvekelaseihin ja ikkunoihin. Ajattelin, että herranjestas, tuo talo palaa, ennen kuin tajusin, että sehän on oma talo.

Rappukäytävä jo savun vallassa

Sirola lähti nopeasti ulos asunnosta.

– Mukaan otin puhelimen ja avaimet eteisen pöydältä, ja ensimmäisen takin minkä löysin naulakosta. Päällä oli yöpaita, villasukat ja crocsit.

Asunnossa ei savun hajua tuntunut, mutta rappukäytävä oli jo savun vallassa, kertoo Sirola.

– Oveni vieressä on hissi ja etsin hissinappulaa, mutta samassa mietin, ettei nyt voi hissiin mennä. Lähdin kaiteita pitkin etenemään ihan sokkona, että mistä pääsen alas. Ihmisten palohälyttimet soivat asunnossa, ja yhdessä huusi kissakin. Toivoin, että pääsisin jo alas asti, alkoi jo henki loppua. Savu oli sankka ja palomiehet tulivat vastaan alimmassa kerroksessa.

Viranomaisten mukaan palosta evakuoitiin arviolta jopa sata ihmistä. Ulos päästyään Sirolan huoli heräsi toisten puolesta.

– Kun seisoin ulkona, niin näin, että seitsemännessä kerroksessa oli vanha pariskunta vielä parvekkeella. Toivoin, että he pääsisivät pian pois.

– Siskonpoikani asuu seitsemännessä kerroksessa, missä roihusi kaikkein eniten. Heti otin puhelun, että onko hän kunnossa, mutta hän puhui toista puhelua. Ajattelin, että on hän ainakin hengissä. Sitten hän soittikin takaisin ja kertoi olevansa jo ulkona. Hän oli ymmärtänyt ottaa märän pyyhkeen kasvojensa eteen ja juoksi raput alas.

Turvaverkko heti hätiin

Sirola on jo päässyt käymään kotonaan palomiesten saattelemana.

– Neljännessä kerroksessa rappukäytävässä seinät valuivat nokivettä. Kotiin oli valunut vettä parketin alle ja se pikkuisen kuprusi. Muuten oli ihan siistiä, mutta eihän sitä tiedä mitä kaikkea siellä on.

Tarja Sirola kehuu turvaverkkoaan, sisartaan, äitiään ja ystäviään, ripeästä avun tarjoamisesta.

– Yöllä paukkui viestiä, oletko kunnossa, tänne voi tulla ja järkätään asiat. Otin kotoa vähän vaatteita, pesen niitä ja saan samankokoiselta siskoltani vaatteita, mutta ostoksille täytyy mennä.

Tulevaisuutta ja asumistaan hän ei ole vielä ehtinyt miettiä. Tulipalo ei ihan ainakaan ihan heti lähde ajatuksista.

– Odotetaan nyt mitä ne sanoo, kuinka pitkä aika tässä menee. Täytyy joku luukku sitten hankkia.

– Kyllä mä voin sanoa, että ihan kohtalaisesti voin. Miettiihän sitä koko ajan, mutta henkisesti olen ihan kohtuu kunnossa.