Ylivieska torpannut savuttomuusohjelman jo kolmesti – "Naurismaan aidatkin nauravat"

Savuttomuutta ajanut aktiivi miettii, onko Ylivieskan valtuustossa paljon tupakoivia. Kaupunginjohtajan mukaan työpaikkatupakointi ei kuitenkaan ole niin iso ongelma, että kaupungin tarvitsisi puuttua siihen aikaisempaa voimakkaammin.

tupakoimattomuus
Tupakoita tumpattu lumiseen tuhkakuppiin.
Savuttomuusasia on ollut Ylivieskan päätöksenteossa kaikkiaan kolmesti. Se on torpattu jokaisena kertana.Seppo Sarkkinen / Yle

Tupakat on tumpattu yhä useammassa kunnassa. Vuodesta 2012 käynnissä olleessa, RAY:n rahoittamassa Savuton kunta -ohjelmassa on mukana jo 250 kuntaa.

Ohjelmaan kuuluu yhdeksän kriteeriä, joiden täyttyessä kunta ansaitsee tittelin. Vaadittuihin toimenpiteisiin kuuluvat muun muassa tupakointipaikkojen rakentamisen vähentäminen, maininnat savuttomuudesta kuntien työpaikkailmoituksissa sekä kuntahenkilöstön tupakointikielto työaikana.

Manner-Suomen kunnista ja kaupungeista vain kolmessa on päätetty olla sitoutumatta ohjelman kriteeristöön. Kunnat ovat Enontekiö, Pyhtää ja Ylivieska.

"Tälle nauravat jo naurismaan aidatkin"

Vuoden 2015 helmikuussa kuntalaisaloitteen savuttoman Ylivieskan puolesta tehnyt ylivieskalainen Heikki Hemmilä ei voi kuin kummeksua paikallisten päättäjien haluttomuutta ohjelmaa kohtaan.

– En saanut oikein perusteluista kiinni. Onko siellä niin paljon tupakoivia valtuutettuja ja hallituksen jäseniä vai mikä siinä on? Luulisi terveysasioiden olevan enemmän tapetilla.

Vain muutama kunta on "savullisia" Suomessa, ja en haluaisi että kotikuntani kuuluu niihin.

Heikki Hemmilä

.

Hemmilä ihmettelee, miksi pelkän kannanoton tekeminen on niin vaikeaa.

– Eihän tuo olisi edes maksanut mitään. Vain muutama kunta on "savullisia" Suomessa, ja en haluaisi että kotikuntani kuuluu niihin. Kyllähän tälle nauravat jo naurismaan aidatkin.

Savuttomuusasia on ollut kaupungin päätöksenteossa kaikkiaan kolme kertaa: Vuonna 2006 savuttomaan työpaikkaan tähtäävässä sosiaali- ja terveysministeriön ajamassa ohjelmassa, viisi vuotta myöhemmin kuntalaisaloitteessa sekä viimeisimpänä Hemmilän ja hänen vaimonsa allekirjoittamassa aloitteessa.

Edellä mainituista käsittelyistä yksikään ei johtanut toimenpiteisiin.

Kaupunginjohtaja: "Ei ole koettu ongelmaksi"

Ylivieskan kaupunginjohtaja Terho Ojanperän mukaan kaupunki ei kunnostaudu tupakoijien suojasatamana.

– Emme vain ole kokeneet asiaa sellaiseksi ongelmaksi, että kaupunkiorganisaation tulisi siihen puuttua. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että me olisimme jotenkin suvaitsevampia tupakointia kohtaan.

Jos käytän esimerkkinä Ylivieskan kaupungintaloa, niin siellähän ei tupakoida.

Terho Ojanperä

.

Olemassa oleva tupakkalaki antaa Ojanperän mukaan hyvät eväät kunnillekin suitsia tupakointia esimerkiksi julkisten rakennusten ympäristössä.

– Jos käytän esimerkkinä Ylivieskan kaupungintaloa, niin siellähän ei tupakoida. Tilaisuudet ovat savuttomia. Kaupungintalon yleishallinnon henkilöstöstä voi muutenkin yhden käden sormin laskea, ketkä tupakoivat.

Uusi aloite suunnitteilla

Ojanperä pitää mahdollisena, että tulevaisuudessa kaupunki lähtee mukaan savuttomuutta edistäviin toimenpideohjelmiin.

– Ne päätökset tehdään sitten aikanaan.

Painetta savuttomuuden edistämiseen saattaa olla kuitenkin luvassa pian. Hemmilä aikoo tehdä asiasta uuden aloitteen.

– Vaimon kanssa puhuttiin, että pistetään uutta aloitetta kehiin. Eiköhän tämä julkisuus ole muuttanut mielipidettä. Jospa siellä toimistolla on jotakin järkeä.