1. yle.fi
  2. Uutiset

Clinton vai Trump? Näin suomalaiset talousvaikuttajat arvioivat valinnan seurauksia

Yhdysvallat on Suomen kolmanneksi tärkein vientimaa. Samalla se määrää pitkälti maailmantalouden kulun. Siksi maan presidentin vaaleilla on merkitystä.

USA:n presidentinvaali
New Yorkin pörssi 1. lokakuuta.
Spencer Platt / Getty Images / AFP / Lehtikuva

Aki Kangasharju, Nordean pääekonomisti:

Aki Kangasharju.
Derrick Frilund / Yle

Clintonin valinta

– Se olisi nykyisen linjan jatkoa. Jos Clinton voittaa, maailma jatkaa niin kuin entisellä urallaan.

Trumpin valinta

– Jos jo ääntenlaskennan aikana Trumpin kannatus näyttäisi paranevan, pörssit heiluisivat ja kurssit laskisivat. Rahoitusmarkkinat kammoksuvat häntä sen takia, että hänen puheistaan ei oikein ota selvää.

Konfliktin vaara

– Tullien määräämiset ja muurien rakentamiset merkitsisivät epävarmuutta. En kyllä usko, että Trump alkaisi toteuttaa sellaista politiikkaa. Hän on kuitenkin käytännön ja bisneksen mies. En pidä kauppasotaa todennäköisenä.

Stig Gustavson, Konecranesin hallituksen varapuheenjohtaja:

Stig Gustavson
Stig Gustavson.Mauri Ratilainen / AOP

Vuorineuvos Stig Gustavson on Suomen teollisuuden grand old man. Hän toimi pitkään Koncranesin toimitusjohtajana ja konsernijohtajana. Hän oli myös yhtön hallituksen puheenjohtajana.

Gustavson tuntee Amerikan markkinat kuin omat taskunsa. Hän oli pääroolissa, kun nostolaiteyhtiö Konecranes osti yhdysvaltalaisen Terexin satamalaiteliiketoiminnot yli miljardilla eurolla.

Clintonin valinta

– Clinton on varmempi kortti. Hän on ollut poliitikkona pitkään. Hänet osataan arvioida. Silloin talouselämän olisi helpompi ainakin hahmotella tulevaisuutta.

Trumpin valinta

– Jos Trump valitaan, se tarkoittaa epävarmuutta. Hänhän ei ole poliitikko. Yritysmaailma ja talouselämä eivät siedä epävarmuutta. Tästä syystä valinta olisi huono juttu.

Konfliktin vaara

– En usko, että valinta ainakaan suomalaisiin firmoihin mitenkään kovasti vaikuttaisi. Toki molemmat ehdokkaat ovat suhtautuneet hieman penseästi ulkomaailmaan, ja he ovat korostaneet Yhdysvaltain etua. Suomi on USA:n kannalta ystävällismielinen maa.

Timo Ahopelto, pääomasijoittaja:

Timo Ahopelto
Timo AhopeltoJouni Immonen / Yle

Pääomasijoittaja, sarjayrittäjä Timo Ahopelto oli maanantaina Ylen Kova Talouden verkkohaastattelussa. Myös häneltä kysyttiin näkemystä Yhdysvaltain vaalien vaikutuksesta markkinoille. Ahopelto on työskennellyt paljon Yhdysvalloissa, ja hän tunteen hyvin maan markkinoiden toiminnan.

– En nyt välttämättä sano, että jos Trump tulee valituksi, niin siitä puhkeaa mikään kriisi.

– Saattaa olla, että jonkin näköisiä liikkeitä tulee, valittiin kuka tahansa, mutta todennäköisesti mennään aika nopeasti samalle uralle, missä ollaan oltu.

– Nämä maailmantalouden mekanismit ovat aika hyvin viime aikoina onnistuneet puskuroimaan eri näköisiä kriisikortteja. Viimeaikaisten kriisien heijastuminen esimerkiksi osakekursseihin tai korkotasoon ovat olleet loppujen lopuksi aika lyhytaikaisia.

USA:n vaaleista on julkaistu paljon sisältöä Yle Areenassa – kuuntele esimerkiksi _Ääniä Yhdysvalloista -podcast-sarja. Ketkä tukevat Trumpia? Mitä Sandersin kannattajat nyt tekevät? Mikä on valkoinen työväenluokka? Areenassa myös kootusti kaikki vaaleihin liittyvät ääni- ja kuvasisällöt._

Lue seuraavaksi