Syömällä syöpää vastaan – "Erityisesti miehet voisivat tsempata lihapatojen ääressä"

Syövän ehkäisyyn löytyy ravitsemussuositukset, joissa nousee esille neljä tärkeää asiaa. Samat suositukset tähtäävät myös painonhallintaan.

terveys
Kasvishampurilainen lautasella.
Petteri Sopanen / Yle

Syövistä voidaan ehkäistä 30–40 prosenttia muuttamalla ravinto- ja liikuntatottumuksia vastaamaan suosituksia sekä pitämällä painon normaalina, kertoo Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ravitsemustieteen dosentti Satu Männistö. Hänen mukaansa lihavuus heikentää muun muassa puolustuskykyämme.

– On olemassa ravitsemussuositukset syövän ehkäisyyn, joissa on käyty koko tieteellinen kirjallisuus syövän ja ravitsemuksen yhteyksistä läpi. Suosituksissa nousee esille neljä tärkeää asiaa, jotka liittyvät ravitsemukseen. Eli normaalipainossa pysyminen, kasvisten ja marjojen käyttö, punaisen ja prosessoidun lihan sekä alkoholin käytön vähentäminen.

Kalan on havaittu olevan paksu- ja peräsuolisyöpien suojatekijä.

Satu Männistö

Tiedot perustuvat World Cancer Research Fund International (siirryt toiseen palveluun) -organisaation laatimiin ravitsemussuosituksiin sekä Eurooppalaiseen syöväntorjuntaohjeistoon (siirryt toiseen palveluun).

Männistön mukaan lihavuus on syynä moneen sairauteen, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin ja diabetekseen.

– Ehkä vähemmän tiedetään, että lihavuus on tosi iso riskitekijä myös syöville. Sen takia pitäisi yrittää pysyä normaalipainoisena ja olla fyysisesti aktiivinen. Lihavuus voi aiheuttaa vaihdevuosien jälkeistä rintasyöpää, paksusuolensyöpää ja kohdunrungon syöpää.

– Ja nimenomaan vyötärölle kertyvä rasva on se lihavuuden haitallisempi muoto. Noin 30 prosenttia meistä suomalaisista kärsii omenalihavuudesta (siirryt toiseen palveluun), jatkaa Satu Männistö.

Rintasyövässä alkoholi on suorassa yhteydessä syövän riskiin.

Satu Männistö

Rasvasolut tuottavat myös hormoneja, jotka voivat vaikuttaa syövän kehittymiseen ja kasvuun. Tämä näkyy esimerkiksi naisilla vaihdevuosien jälkeen.

– Silloin naisten oma estrogeenituotanto alkaa laskea. Jos meillä on rasvavarastoja, niin ne alkavat toimia estrogeenitehtaina. Asialla on vaikutusta rintasyöpäriskiin (siirryt toiseen palveluun), sanoo Männistö.

Suositukset eivät kiellä punaisen lihan syömistä

1990-luvulla oli ajatus, että kasvikset, marjat ja hedelmät ovat tosi tärkeä juttu syövän ehkäisyssä.

– Isot seurantatutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että niiden itsenäinen vaikutus syöpään on vähäisempi kuin on kuviteltu, mutta ne ovat silti tärkeä osa terveellistä kokonaisravitsemusta, kertoo ravitsemustieteen dosentti Satu Männistö.

Kasviksia syömällä kaloripitoiset ruoat sekä punaisen ja prosessoidun lihan käyttö jää pienemmäksi, näin painokin voi tippua.

– On olemassa selkeätä näyttöä punaisen ja prosessoidun lihan yhteydestä syöpäriskiin. Tämä koskee erityisesti paksu- ja peräsuolisyöpiä, jotka ovat Suomessa yleisiä.

Sehän on monen asian summa se sairastuminen.

Ritva Laatikainen

Suositukset sanovat, että punaista kypsennettyä lihaa ja lihavalmisteita saa syödä maksimissaan 500 grammaa viikossa.

– Suositukset eivät kiellä niiden syömistä. Mutta suosittelen katsomaan vähän syötyjen lihamäärien perään. Erityisesti miehet voisivat tsempata lihapatojen ääressä. Kalan on havaittu olevan paksu- ja peräsuolisyöpien suojatekijä.

Alkoholin aiheuttamat syövät

Alkoholi liittyy suun- ja nielunsyöpiin, ja se on yhdistetty myös suolisto-, rinta- ja maksasyöpiin.

– Alkoholin aiheuttamat syövät ovat lisääntymään päin. Laatu ei tässä tapauksessa ratkaise vaan määrä. On sama, juoko viiniä vai väkeviä, Satu Männistö toteaa.

– Rintasyövässä alkoholi on suorassa yhteydessä syövän riskiin, ja yksi päivittäinen alkoholiannos lisää rintasyövän riskiä noin kymmenellä prosentilla, Männistö jatkaa.

Syövän sairastanut kiinnittää huomiota ravintoonsa

Pohjois-Suomen Syöpäyhdistyksen Sotkamon kerhon vetäjä Ritva Laatikainen sairastui rintasyöpään yli 10 vuotta sitten. Hän oli tuolloin kaikkiruokainen, eikä kärsinyt paino-ongelmista.

– Omalla kohdallani en osaa sanoa, mikä oli se laukaiseva tekijä. En toki osannut tuolloin ajatella ravintoasioita, marjoja kyllä söin, mutta vihanneksia en niin paljoa. Tein tuolloin kolmivuorotyötä, kenties kärsin työstressistä. Sanotaan, että stressikin voi aiheuttaa syöpää.

– Sehän on monen asian summa se sairastuminen. Tietysti ravinto ja liikunta ovat ehkäiseviä tekijöitä, Laatikainen jatkaa.

Lihavuus on tosi iso riskitekijä myös syöville.

Satu Männistö

Sairastumisensa jälkeen Laatikainen on kiinnittänyt enemmän huomiota ruokavalioonsa. Marjoja, hedelmiä ja vihanneksia tulee syötyä päivittäin, ja hän välttelee rasvaista ruokaa sekä sokeria.

– Rintasyövästä sanotaan, että se olisi elintasojuttu, että lihavat ihmiset sairastuisivat helpommin. Toki perimäkin vaikuttaa siihen.

Sotkamon kerhossa keskustellaan ravitsemuksesta, paikalla on myös käynyt ravitsemusterapeutti kertomassa asioista. Tällä hetkellä terveeksi itsensä tunteva Laatikainen kuitenkin muistuttaa, että jokaisella on omat taustansa sairastumiselleen, ja että jokainen syöpä on vähän erilainen eikä niitä voi yleistää.