Hyppää sisältöön

Postille 100 000 euron uhkasakko – Viestintävirasto: "Vakavia ja toistuvia häiriöitä"

Viestintävirasto on asettanut Posti Oy:lle uhkasakon tehostamaan viisipäiväisessä postinjakelussa esiintyneiden puutteiden korjaamista.

Postin jakeluautoja. Kuva: Esko Puikko / Yle

Viestintävirasto toteaa, että Posti on toistuvasti rikkonut postilain mukaista velvollisuutta jakaa yleispalvelukirjeet viitenä päivänä viikossa. Tämän vuoksi Viestintävirasto on asettanut Posti Oy:lle 100 000 euron uhkasakon.

Yleispalveluun kuuluvat enintään kahden kilon painoiset postimerkeillä varustetut kirjeet tai muut vastaavat käteismaksulliset kirjelähetykset. Tällaisia lähetyksiä ovat muun muassa joulukortit. Esimerkiksi yritysten lähettämät laskut eivät tähän palveluun kuulu.

Viestintäviraston saaman selvityksen mukaan viisipäiväinen jakelu jäi tämän vuoden kesä–syyskuussa toteutumatta keskimäärin noin joka sadannen yleispalvelukirjeen osalta. Vain vähäinen osa häiriöistä on johtunut ylivoimaisista esteistä, jotka postilain mukaan oikeuttavat poikkeamaan viisipäiväisestä jakelusta.

– Vaikka häiriöt koskevat kokonaisuutena vain pientä osaa yleispalvelukirjeistä, ne ovat kuitenkin olleet vakavia ja toistuvia, toteaa päällikkö Merja Saari Viestintäviraston tiedotteessa.

Uhkasakko asetettiin, koska Posti ei ole Viestintäviraston mukaan saanut yleispalvelukirjeiden jakelua postilain edellyttämälle tasolle kahdesta Viestintäviraston aikaisemmin antamasta päätöksestä huolimatta. Päätös koskee ainoastaan yleispalvelukirjeitä.

Postilain mukaan yleispalvelukirjeet on keräiltävä ja jaettava viitenä arkipäivänä viikossa.

.
.