Muistatko vielä Metsolat, Kotikadun ja Taivaan tulet? Ylen rakastetut hittisarjat tulevat Areenaan

Tv-sarjojen lisäksi uuden sopimuksen myötä Areenaan tulee vanhoja kuunnelmia ja radiosketsejä.

kulttuuri
Metsolan perhe Leppävaaran tilan portailla vuonna 1993.
Metsolan perhe Leppävaaran tilan portailla vuonna 1993.Yle

Monet vanhat suosikkisarjat palaavat katsottaviksi ja kuunneltaviksi jo loppuvuodesta 2016 alkaen Yle Areenaan.

Ylen ja tekijöitä edustavien järjestöjen tänään allekirjoittama sopimus antaa Ylelle oikeudet omatuotantoisten sisältöjen verkkojulkaisemiseen Yle Areenassa. Sopimus koskee televisiosisältöjen lisäksi paljon myös esimerkiksi kuunnelmia ja radiosketsejä.

Kuusivuotinen sopimus mahdollistaa viisi vuotta sitten tai sitä aiemmin lähetetyn kotimaisen draaman julkaisun Areenassa. Kerrallaan katsottavana voi olla tietty tuntimäärä sisältöjä. Lisäksi yli 35 vuotta vanhempia ohjelmia Yle voi julkaista vapaasti.

Sopimuksen myötä katsottavaksi ja kuunneltavaksi saadaan muun muassa Huojuva talo, Metsolat, Liian paksu perhoseksi, Kotikatu, Pirunpelto, Taivaan tulet, Kantolan perhe, 16-sarja, Noita Nokinenä, Sinuhe-kuunnelmat sekä monet muut.

Mika Nuojua Kaarina Hazard
Mika Nuojua ja Kaarina Hazard näyttelivät Liian paksu perhoseksi tv-sarjassaYle

Julkaisujohtaja Ismo Silvo Yleltä kuvailee arkistosopimusta taiteilijoiden, heitä edustavien järjestöjen sekä Ylen "yhteisponnistukseksi, jota voisi luonnehtia lahjaksi satavuotiaalle Suomelle".

– Sopimus draama-arkistojen avaamisesta on merkittävä kulttuuriteko ja pitkän valmistelun tulos. Arkistojen avaaminen on yksi tapa toteuttaa Ylelle tärkeää kulttuuritehtävää. Mediankäyttö ja julkaisemisen tavat ovat muuttuneet, ja sitä varten olemme neuvotelleet uudenlaisen sopimuksen. Tämän ansiosta arkistojen aarteiden tuominen laajasti verkkoon on mahdollista, Silvo sanoo.

Yleisö voi myös vaikuttaa Areenassa nähtäviin sisältöihin. Suosikkejaan jo jouluksi julkaistavista ohjelmista voi äänestää osoitteessa yle.fi/toivotut. Ohjelmien näytteet ovat katsottavissa Yle Areenassa.

Näyttelijäliiton mukaan näyttelijöille tilitetään sopimuskauden 2017–2022 aikana useita miljoonia euroja.