1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Riihimäki

Riihimäen kerrostalopalosta isot vahingot: "Kellarikerroksessa saakka oli vettä lattialla"

Riihimäen kerrostalopalosta aiheutui varovaisestikin arvioiden yli miljoonan euron vahingot. Talon 55 asunnon asukkaat joutuvat olemaan evakossa ehkä jopa kesään saakka.

Tulipalo riehui lauantain vastaisena yönä Riihimäen Käräjäkadulla kerrostalon ullakkokerroksessa. Kuva: Ilkka Heinonen

Riihimäen perjantaiöisen kerrostalopalon jäljet ovat lohduttomat, kertoo palossa vaurioituneen Asunto Oy Havinkartanon isännöitsijä Jukka Musakka.

– Vesivahinkoja on lähes kaikissa asunnoissa. Mitään sortumisvaaraa ei ole. Ylimmän kerroksen tiiliverhoilu on vaurioitunut kuumuudesta ja pelkona oli, että sieltä saattaa putoilla irtotiiliä, mutta talon sortuminen ei ole mahdollista.

Panssariprikaati antaa palopaikalla virka-apua, kerrostalo on eristetty ulkopuolisilta. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Asukkaat ovat päässeet käymään pikaisesti hakemassa omia tavaroitaan. Talon 55 asuntoa on tällä hetkellä asuinkelvottomassa kunnossa, eikä tiedossa vielä ole, milloin asukkaat pääsevät takaisin. Asuntojen kartoitus on maanantaina juuri alkamassa.

– Lähipäivinä kartoitetaan kaikki huoneistot ja sen jälkeen ollaan yhteydessä asukkaisiin. Jokainen sopii oman kotivakuutuksensa kautta remontit ja muut, eli kotivakuutus on ihan ykkösasia jokaisella, kiinteistövakuutushan ei korvaa huoneiston irtaimistoa, Musakka muistuttaa.

"Kaikki menee remonttiin"

Remontoimaan ryhdytään Musakan mukaan niin pian kuin mahdollista. Seinärakenteille tehdään ensin tekninen tutkimus, jossa selviää korjaustarpeen laajuus.

– Jos elementtejä joudutaan korjaamaan, työhön menee ehkä vähän kauemmin. Vuonna 2010 oli vastaava tapaus Ilomäessä ja siellä kesti puoli vuotta, ennen kuin talo oli kunnossa. Tässä voi mennä vähän enemmän aikaa, koska tämä on isompi kohde, kaksi rappua ja neljä asuntolinjaa. Kesällä ollaan ehkä valmiina, Musakka arvioi.

Käräjäkatu 7 on nyt asuinkelvottomassa kunnossa. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Vahinkojen määrää ei Musakka pysty vielä tarkasti arvioimaan.

– Ilomäessä oli reilun miljoonan euron kustannukset. Tässä on varmaankin enemmän, koska tämä on laajempi.

– Kaikki menee remonttiin. Koko ullakkotila on palanut perusteellisesti. Ilmanvaihtokoneet ovat palaneet eli huoneistoissa ei ole ilmanvaihtoa tällä hetkellä, ennen kuin sinne saadaan laitteet katolle. Huoneistoissa on savuvahinkoja, ylimmissä kerroksissa isommat kuin alhaalla. Kellarikerroksessa saakka oli vettä lattialla, kyllä se on tullut koko talon läpi, Musakka kuvailee.

Apua virtaa säkkitolkulla

Riihimäen seurakunta (siirryt toiseen palveluun) ryhtyi heti toimiin kotinsa menettäneiden auttamiseksi. Riihimäkeläisten auttamishalu on ollut suurta, kertoo diakoni Tiina Heiskanen Riihimäen seurakunnasta. Viikonloppuna diakoniatyön vaatekierrätyksessä Temppelikadulla kävi useita kymmeniä lahjoittajia.

– Tuli monta kymmentä säkillistä kaikenlaista vaatetta ja liinavaatetta. Kotinsa jättäneitä kävi viidestätoista kodista. Suurella osalla asukkaista on tieto siitä, mitä jatkossa tapahtuu, joko asunto tiedossa tai asuntonäyttö. Mutta on toki heitäkin, joilla ei ole vielä pidempiaikaista asuntoa tiedossa, osa on sukulaisilla, Heiskanen kertoo.

Tällä hetkellä vaatekierrätyksen tilat ovat täynnä ja tavaraa tulisi enemmän kuin pystytään ottamaan vastaan.

– Tällä hetkellä on joudutta laittamaan stoppi isommille lahjoituksille. Lähinnä vaatetta on akuutisti tarvittu, kun osa on joutunut lähtemään yön selkään pelkkä aamutakki päällä tai t-paita ja farkut jalassa.

– Täältä on sekä aikuisille että lapsille haettu vaatetta ja vaatetarve tulee varmaan jatkumaan. Pian tarvitaan sänkyjä, kun he saavat kodit, että heillä on jokin paikka, missä nukkua, ja sen jälkeen ruoanlaittotarvikkeita.

Heiskasen mukaan sänkyjä ei kuitenkaan pystytä ottamaan säilytettäväksi.

– Odotetaan, että ihmiset listavat minulle tarpeita. Laitan Facebookiin eri verkostoihin tarpeista tietoja ja sitten ihmiset voivat lahjoittaa.