1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Terrafame vakuuttaa: Matkalla kohti kannattavaa toimintaa, vesitilanne parantunut

Talvivaaran ongelmakaivosta ylösajava Terrafame uskoo löytävänsä rahoituksen vuoden loppuun mennessä. Samalla yhtiö varautuu kaivoksen alasajoon ja sulkemiseen.

talous
Terrafame Oy:n Talvivaaran kaivos.
Terrafame Oy:n Talvivaaran kaivos.Pasi Peiponen / Yle

Talvivaaran entisen kaivoksen toimintaa jatkava valtionyhtiö Terrafame on edennyt kaivoksen tuotannon ylösajossa suunnitellusti, yhtiö tiedottaa (siirryt toiseen palveluun).

Heinä–syyskuussa päästiin keskeisimpiin tuotantotavoitteisiin ja alle budjetoitujen kustannusten ja kaivoksen vesitilanne parani merkittävästi, yhtiö arvioi.

Malmin kasaamista primäärikasoille Sotkamon kaivoksessa jatkettiin, ja liuotusalueesta on nyt valmiina 60 prosenttia, toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen sanoo tiedotteessa.

– Kaivoksen ylösajo on jatkunut tehokkaana, ja yhtiö on vahvasti menossa kohti kannattavaa kaivostoimintaa. Saavutimme keskeisimmät tuotannolliset tavoitteemme myös kolmannella vuosineljänneksellä. Kasasimme malmia primäärikasalle 4,3 miljoonaa tonnia. Tuotimme nikkeliä 2 370 tonnia ja sinkkiä 6 328 tonnia.

Yhtiön liikevaihto oli heinä–syyskuussa 21,1 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 18 miljoonaa. Käyttökatetappio kutistui viime vuoden vastaavan ajan lähes 45 miljoonasta 38,5 miljoonaan euroon.

Terrafamen mukaan kaivoksen vesitilanne on parantunut merkittävästi. Syyskuun loppuun mennessä kaivoksen vesimäärä oli lähes puolittunut 5,5 milj. kuutiometriin vuoden takaisesta noin 10 milj. kuutiometristä.

Valtion rahoitus päättymässä, löytyykö sijoittajia?

Valtio on luvannut rahoittaa vakavien ympäristö- ja kannattavuusongelmien kanssa painineen kaivoksen ylösajoa vuoden 2016 loppuun asti. Sen jälkeen rahoitus pitäisi saada yksityisiltä sijoittajilta.

Yhtiö arvioi, että rahoituksen saaminen näyttää mahdolliselta.

– Prosessi on edennyt syksyn aikana suunnitellusti ja aikataulussaan. Jatkamme luottavaisina tiivistä työskentelyä yksityisen rahoituksen varmistamiseksi valtion linjaamassa määräajassa. Tavoitteenamme on saavuttaa rahoituskokonaisuus, jonka ehdot kestävät kriittisen arvioinnin myös jälkikäteen, sanoo emoyhtiö Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen tiedotteessa.

Rahoitusneuvottelujen lisäksi yhtiö varautuu kaivoksen hallittuun sulkemiseen. Kaivostoiminnan lopettaminen edellyttää sulkemissuunnitelmaa sekä ympäristövaikutusten arviointia, joiden laatiminen on yhtiön mukaan käynnistetty.

Lue seuraavaksi