Ministeri: Murhaaminen väheni Venäjällä

Sisäministeri Vladimir Kolokoltsev kehui Venäjän kaunistunutta henkirikostilastoa televisiohaastattelussa. Kiskonta on sen sijaan yhä tavallisempi rikos itänaapurissa.

Ulkomaat
Oppositiopolitiikko Boriv Nemtsovin murhaa surevia ihmisiä Pietarissa 1. maaliskuuta.
Oppositiopolitiikko Boriv Nemtsovin murhaa surevia ihmisiä Pietarissa 1. maaliskuuta 2015.Anatoli Maltsev / EPA

Venäjän murhat ovat vähentyneet lähes 20 prosenttia viidessä vuodessa, sanoo sisäministeri Vladimir Kolokoltsev. Myös pahoinpitelyjä kirjattiin viime vuonna viidennes vähemmän kuin vuonna 2011, ministeri kertoi NTV-kanavan haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Moskova on ollut korkealla maailman murhapääkaupunkien listauksessa (siirryt toiseen palveluun), jota koostaa YK. Esimerkiksi vuonna 2012 Moskovassa tehtiin 4,6 henkirikosta sataatuhatta asukasta kohden. Tätä suurempi mahdollisuus tulla surmatuksi Euroopassa oli Baltian pääkaupungeissa, Valko-Venäjän Minskissä ja Moldovan Chisinaussa.

Sisäministeri Kolokoltsevin rikostilastokatsauksessa vielä merkittävämpää oli itänaapurin ryöstöjen ja aseellisten ryöstöjen hiipuminen. Ryöstöjen määrä väheni kolmasosalla vuodesta 2011 ja aseelliset ryöstöt jopa 43 prosenttia.

Suunta oli ministerin mukaan sama katurikollisuudessa ylipäätään. Venäjällä kasvaisi tilastojen valossa entistä kuuliaisempia kansalaisia, sillä alaikäisten tekemät rikokset ovat vuositasolla harvinaistuneet toistakymmentä prosenttia.

Talousrikoksissa Venäjällä on sen sijaan vielä paljon tekemistä. Korruptioon liittyvät rikokset kasvoivat samalla ajanjaksolla yli 20 prosenttia, kiskonta vajaat 10 prosenttia sekä petokset noin 12 prosenttia, Kolokoltsev kertoi.

Viime vuonna julkaistu kanadalaistutkimus väittää (siirryt toiseen palveluun), että Venäjä on korjaillut tilastoja piilottaakseen kerrottua synkempiä murhalukuja. Tutkimuksen mukaan todellisuudessa Venäjän murhat olisivat yleisyyttään paljon korkeammalla kansainvälisisissä tilastoissa.

Lähde: Itar-Tass