1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansanedustajavieras Anna Kontula: "Korkeakouluun eivät päde yritysmaailman mittarit"

Jatkuvassa muutoksessa korkeakoulujen resurssit käytetään Kontulan mielestä toissijaiseen puuhasteluun.

kansanedustajat
Kansanedustaja Anna Kontula
Matias Väänänen / Yle

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula viittaa viimeviikkoiseen julkaisuun, jonka mukaan Suomessa on lisääntynyt nollatutkimus.

– Yritysmaailmamittarit johtavat siihen, että saadakseen ylipäätään rahoitusta ja voidakseen tutkia, ihmisten on julkaistava myös silloin, kun heillä ei ole mitään varsinaisesti julkaistavaa. Se on hirveää hukkaresurssia.

Suomi on Kontulan mielestä erilaisten organisaatiomuutosten luvattu maa, jossa leikitään jatkuvasti palikkaleikkejä. Hän arvostelee myös isojen korkeakoulujen Tampere 3-hanketta.

– Korkeakoulujen tehtävään -opettamiseen ja tutkimukseen- suunnatut resurssit käytetään toissijaiseen puuhasteluun erilaisissa palavereissa siitä, mihin tämä ja tuo osanen seuraavaksi asetetaan.

– Jos korkeakoulumaailma yritetään pakottaa mittareihin, jotka eivät ole sille laadullisesti sopivia, joudutaan tilanteeseen, jossa meiltä katoavat kaikki ne edut, mitkä kansallisvaltio voi korkeakoulujärjestelmästään saada.

Voit kuunnella Jaskarin koko haastattelun Yle Areenasta. (siirryt toiseen palveluun)

Pirkanmaan kansanedustajat ovat syksyn aikana kukin vuorollaan Yle Tampereen vieraana. Jutut kuullaan radiossa taajuudella 99,9 mHz maanantaisin kello 16.30 jälkeen. Yle Areenassa keskusteluista julkaistaan pidempi versio.

Lue seuraavaksi