Biokuitu yhdistää Ahlstromin ja Munksjön – "Palkkaamme lisää väkeä"

Suomalainen Ahlstrom ja ruotsalainen Munksjö yhdistyvät luodakseen yhden maailman johtavista metsäalan yrityksistä biomateriaaleissa ja innovatiivisissa kuiduissa.

talous
kuitupaperia
Munksjö Group

Ahlstrom ja Munksjö ovat suurin piirtein samankokoisia yhtiöitä. Niiden tuotevalikoimissa on samankaltaisuuksia. Kumpikin toimii maailmanlaajuisesti ja molemmat ovat vanhoja pörssiyhtiöitä. Kumpikin on keskittynyt viime vuodet kannattavuutensa parantamiseen. Kuituyhtiöt siis sopivat hyvin yhteen.

Yhdistymistä esittelikin maanantaina tiedotustilaisuudessa myhäilevä yritysjohto, kummaltakin puolelta.

– Olemme hyvin innoissamme. Yhdistyminen antaa meille selvästi vahvemman taseen ja voimme siirtyä suoraan kasvuvaiheeseen, Ahstromin hallituksen puheenjohtaja Hans Sohlström sanoi.

Uusi Ahlstrom-Munksjö toimii 14 maassa ja työllistää 6 200 ihmistä, joista 4 400 on Euroopassa ja nelisensataa Suomessa.

– Tällä saadaan isompi yhtiö, jolla on globaali markkina. Munksjö on eurooppalainen ja brasilialainen yhtiö, Ahlström tuo siihen Kiinan ja Yhdysvallat mukaan, Munksjön hallituksen puheenjohtaja Peter Seligson arvioi.

Idea on kasvaa, ei säästää kustannuksia

Ahlstrom-Munksjö on listattu ensisijaisesti Helsingin pörssiin ja rinnakkaislistattu Tukholmaan. Siitä tulee yksi Helsingin suuria pörssiyrityksiä 2,2 miljardin euron liikevaihdolla.

Esimerkiksi Finnair ja ABB ovat suunnilleen samankokoisia. Suurimpien metsäyhtiöiden Stora Enson ja UPM:n liikevaihto on kymmenen miljardia. Kolmanneksi suurimman Metsä Groupin liikevaihto on noin viisi miljaria euroa.

Uuden Ahlström-Munksjön johto vakuuttaa, että työpaikkoja ei vähennetä. Henkilökuntaa on tarkoitus pikemminkin kasvattaa. Munksjön Peter Seligson korostaa, että koko liiton idea ei ole kustannusten säästö vaan päinvastoin kasvu.

– Pitkällä aikavälillä yhdistyminen luo työpaikkoja sekä nykyiselle henkilökunnalle että rekrytoimme uusia ihmisiä kasvattamaan yritystä, Seligson sanoo.

Maailmalla tarvitaan luonnonkuituja öljyn ja metallien tilalle

Ahlstrom-Munksjön tuotevalikoima on melko erilainen kuin tavanomaisella metsäteollisuudella.

Fuusion kumpikin osapuoli on jo aikoja sitten luopunut tavallisten paperien ja kartongin tuotannosta ja kehittänyt sellusta teippejä, tapetteja, lattialaminaatteja, suodattimia ja vaikkapa kahvikapseleita ja hengityssuojaimia.

Uusi yhtiö aikoo tulevaisuudessakin panostaa tuotekehitykseen. Maailmalla tarvitaan ympäristöä säästäviä tuotteita, ja yrityksen kuitutuotteista yli 90 prosenttia tehdään uusiutuvista kuiduista.

– Tuotekehittelymme kohdistuu kaikkeen sellaiseen, jolla voi korvata öljystä tai metalleista tehtyjä materiaaleja luonnollisilla kuiduilla.

Sekä Ahlstromin että Munksjön osakekurssit ovat nousseet viime aikoina, kun ne ovat keskittyneet kannattavuuden parantamiseen. Kummankin yhtiön osakevaihto on kuitenkin ollut pientä.

– Osinkojen maksaminen ja osakevaihto ovat nyt korkealla asialistallamme, Ahlstrom-Munksjön toimitusjohtaja Jan Åström kertoo.

Uusi nimi ja pääkonttorin paikka päätetään lähitulevaisuudessa

Vuonna 2012 Ahlstrom myi erikoispaperiyksikkönsä nimenomaan Munksjölle.

– Me olemme sitä kautta jo oppineet Ahlstromin yrityskulttuuria ja ajatelutapaa, toimitusjohtaja Åström sanoo.

Lähikuukausina Ahlstrom-Munksjölle valitaan uusi nimi ja pääkonttorin sijaintipaikka. Nyt Munksjön pääkonttori on Tukholmassa, Ahlstromin Helsingissä.

Samalla kun Ahlstromin ja Munksjön yhdistymisestä kerrottiin maanantaina, Ahlströmin italialainen toimitusjohtaja Marco Levi lähti yhtiöstä.