Linnanherra sai linnansa – olkilinnan rakentamiseen tarvittiin 1 300 paalia

Olkilinna on ollut vuosia laihialaisen Jouko Lehtisen haave. Nyt rakennettu linna kuuluu laihialaiseen maisemaan jopa 20 vuotta.

linnat
Laihian olkilinnan rakentamiseen käytettiin 1300 olkipaalia.
Laihian olkilinnan rakentamiseen käytettiin 1300 olkipaalia.Tuomo Rintamaa/Yle

Laihian maisemassa kohoaa parisataaneliöinen uusi nähtävyys – olkilinna. Sen seinät ja tornit on rakennettu 1 300 ruisolkipaalista, jotka saatiin ilmaiseksi lähistön isännältä.

– Hän totesi, että jos on nuon pöhlöö ajatus, niin siitä vaan, nauraa olkilinnan linnanherra, ajatuksen isä Jouko Lehtinen.

Kulttuuripalkinto mahdollisti unelman toteuttamisen

Idea olkilinnasta on kytenyt Jouko Lehtisen mielessä jo pitkään.

– Kun Kemin lumilinnaa suunniteltiin, mietin, mitä täällä voisi tehdä. Että materiaali voisi olla olki, Lehtinen kertoo.

Lehtinen muistaa, miten olkilinnaa suunniteltiin jo 1990-luvulla, mutta silloin se saatiin suunnitelmissa maksamaan yli miljoonan. ja hanke jäi.

– Mua jäi se niin vaivaamaan, että ajattelin, että kokeilen mitä sellainen maksaisi. Tämä llinna on vähän yli puolet sen linnan koosta ja hintaa tuli alle kaksi tuhatta euroa.

Laihian olkilinnan rakentamisen mahdollisti lopulta Lehtisen Pohjanmaan liitolta 2014 saama 2 000 euron kulttuuripalkinto. Muita mahdollistajia olivat tietysti olkipaalien saaminen lahjoituksena sekä laihialaisten kökkähenki, jota Lehtinen kiittelee.

Linnatalkoissa oli toistakymmentä henkeä.

– Väkeä oli traktorilla ajamassa ja se oli melkoinen show, kun ne ajettiin tuolta pellolta.

Laihialainen Jouko Lehtinen olkilinnansa edustalla.
Jouko Lehtinen on uuden olkilinnansa linnanherra. Tuomo Rintamaa/Yle

Erityisesti lapsiperheille

Jo ensimmäisenä viikonloppuna Laihian olkilinnaan kävi tutustumassa satoja kiinnostuneita. Ja sinne on jatkossakin vapaa pääsy.

– Koko alue on suunniteltu muksuja varten. Tänä päivänä maksaa vähintään 100-200 euroa, kun menet muksujen kanssa johonkin. Tuolla ostat makkarapaketin ja paistat, ja lapset saa lasketella. Mulla on sellainen ajatusmaailma siinä, että kaiken ei tarvitsisi maksaa, Jouko Lehtinen sanoo.

Lumi saa rauhassa peittää olkilinnan, vaikka toki se on käytössä talvikuukaudetkin. Ja, jos Lehtisen suunnitelmat toteutuvat, ensi kesä on linnassa lasten kesä.

Laihian olkilinnan sisätiloja.
Olkilinnassa voi pysähtyä syömään eväitä. Tuomo Rintamaa/Yle

– Täällä voi tehdä näytelmiä ja mukuloolle kaikenlaista. Ensi kesänä on haaveena, että saisin tänne lampahia mukuloolle.

Maisemassa jopa 20 vuotta

Linnanherra arvioi, että olkilinna seisoo paikallaan jopa 15-20 vuotta.

– Kaverilla oli tuommoinen pyöröpaali ollut viisi vuotta pihassa ja se oli aivan kuin just tehty. Näitä paaleja suojelevat vielä pellit ja pystyseinä on molemmin puolin auki. En usko, että se menee miksikään, Lehtinen sanoo.

Ja sitten, kun linnasta aika jättää, se päätyy uusiokäyttöön.

– Kyllä meillä suunnitelmat on jo eteenpäin. Pannaan se sitten kiertoon.

Laihian olkilinnaa ympäröi vallihauta. Kokoa linnalla on 10 x 20 metriä.
Laihian olkilinnaa ympäröi vallihauta. Kokoa linnalla on 10 x 20 metriä.Tuomo Rintamaa/Yle