1. yle.fi
  2. Uutiset

Clintonin osakkeet nousivat ja maailman pörssit piristyivät

FBI:n päätös lopettaa Hillary Clintonin sähköpostitutkinta on tulkittu markkinoilla demokraattileirin voitonmerkiksi. Pörssit ovat nousussa Euroopassa ja Aasiassa.

USA:n presidentinvaali
Eteläkorealainen mies tutkii osakekursseja puhelimestaan Soulissa
Eteläkorealainen mies tutki osakekursseja puhelimestaan Soulissa maanantaina.EPA

Dollarin ja osakkeiden arvot ovat nousseet FBI:n lopetettua presidenttiehdokas Hillary Clintonin sähköpostien tutkinnan. Tutkinta ei ole etenemässä rikossyytteisiin.

Päätös näkyy lisääntyneenä riskinottona rahamarkkinoilla. Frankfurtissa, Lontoossa ja Pariisissa pääindeksit ovat kiivenneet 1,3–1,7 prosenttia. Myös Aasian pörsseissä mieliala koheni ja esimerkiksi Japanissa osakkeet kallistuivat 1,6 prosenttia.

Helsingissä kurssit ovat puolitoista prosenttia plussalla.

Dollarin nousu oli 1,2 prosenttia jeniä vastaan eli jyrkintä kuukauteen. Vaalien alla erityisesti Meksikon pesosta on tullut kiinnostava talousmittari republikaaniehdokas Donald Trumpin rajamuuripuheita vasten. Peso vahvistui kaksikin prosenttia dollarin arvoon nähden.

Markkinoilla Donald Trumpin viimeaikainen kurominen mielipidetiedusteluissa aiheutti epävarmuutta, kuten teki brittien Brexit-äänestys keskikesällä. Politiikan republikaanitulokkaan mahdolliset linjamuutokset olivat nostaneet kuluneen viikon aikana esimerkiksi kullan ja Sveitsin frangin arvoa. Maanantaina nuo sijoitusrahan turvasatamat menettivät arvoaan.

Vaalien alla vallinnut markkinarauhallisuus on saattanut pitkälti johtua mielipidetiedustelujen antamasta keulasta demokraattien Clintonille, joka suurilta osin jatkaisi istuvan presidentin linjaa. Trump-epävarmuus syntyy esimerkiksi Kiinan-tulleihin ja veropolitiikkaan liittyvistä vaalipuheista. Populistisisia avauksia protektionismista olisi kuitenkin äärimmäisen vaikea toteuttaa ilman republikaanileirin laajaa tukea.

Markkinoilla katsotaan karkeasti, että Clintonin vaalivoitto tietäisi hyvää muun muassa vaihtoehtoisille energiantuottajille ja hallaa terveysyhtiöille – ehdokkaan vaalilupauksena on painaa lääkkeiden hintoja. Trump lupaa höllentää lisää rahaa maanpuolustukseen ja on puhunut Pariisin ilmastosopimuksen perumisesta, mikä voimistaisi vaalivoitossa öljy-, kivihiili- ja sotateollisuutta.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi