Asuntorahoittaja listaa: Kolme voimaa repii markkinoita

Asuntorahoittaja Hypon mukaan enää ei voi puhua yksistä asuntomarkkinoista. Markkinoilla myllertää nyt kokonaiskuvaa hajottavia tekijöitä.

talous
Eri ikäisiä kerrostaloja Helsingin Alppilassa ja Itä-Pasilassa.
Tiina Jutila / Yle

Hypon mukaan omistusasuntomarkkinoilla jyllää nyt patoutunut muuttopaine, suomalaisten kohentunut luottamus talouteen ja vuokratason nouseminen. Pääkaupunkiseudulla hinnat ovat nousseet uuteen ennätykseen. Hypon mukaan muualla maassa kauppamäärät elpyvät, mutta hinnat luisuvat.

Pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan megatrendeistä ja talouskehityksestä syntyy asuntomarkkinoille omistusasumista yleisemminkin kolme tekijää, joiden ristipaineessa ”asuntomarkkinat repeävät”.

1. Kaupungistuminen

Kaupungistumisen vetovoima jatkuu ja kaupunkien väkimäärä kasvaa yhä. Esimerkiksi Helsingin seudun väkiluku kasvaa yli 15 000 hengellä vuodessa.

– Joka päivä alueelle saapuu täysi bussilastillinen uusia asukkaita etsimään itselleen kotia ja uutta asuntoa, Brotherus konkretisoi.

2. Pienet asunnot

Myös suomalaisten kotitalouksien kokoonpano muuttuu. Selvä enemmistö niistä on yhden tai kahden ruokakuntia. Myös arvot ja mieltymykset ovat muuttuneet ”peruuttamattomasti” niin, että nyt neliöiden, tavaran ja luonnonrauhan sijaan halutaan palveluita, keskeistä sijaintia ja kaupunkikulttuuria.

Käytännössä se on tarkoittanut pienten keskusta-asuntojen kasvavaa kysyntää ja varsinkin yksiöiden hintojen nousua. Hypon mukaan sääntelyn ja uudiskohteiden vähäisyys johtavat siihen, että markkinoiden epätasapainotilanne voi jatkua vuosia ennen kuin rakentaminen korjaa tilannetta.

3. Eriarvoistuminen

Kaupungistuminen ja yleinen talouskehitys ovat johtaneet myös asuntomarkkinoiden kahtiajakoon. Hypon mukaan enää ei voida puhua Suomen asuntomarkkinoista, sillä alueiden kehitys on niin erilaista. Helsingin neliöhinnat ovat 2 300 euroa korkeammat kuin pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Brotheruksen mukaan ero on jo historiallisen suuri.

Grafiikassa näkyvät kerrostaloasunnon neliöhinnat Helsingin ja Tampereen keskustassa sekä Lapissa ja Kainuussa.
Yle Uutisgrafiikka

– Repeytymiä on myös kaupunkien sisällä. Keskustat ja kalliit alueet kukoistavat, muuttotappioalueet murtuvat.

Hänen mukaansa kehitystä vastaan ei pidä taistella, vaan kasvusta vastaavia keskustoja on vaalittava.

Hypo listaa asuntomarkkinoiden riskeiksi muun muassa sen, että heikosta talouskasvusta huolimatta korot alkaisivat nousta. Myös kotitalouksien ylivelkaantuminen ”salakavalasti” taloyhtiöiden lainojen kautta saattaisi aiheuttaa talouteen epävakautta.