Hyppää sisältöön

Vaatesuunnittelijan vinkit pikkujouluihin: Tuunaa tai lainaa!

Yksiä pikkujouluja varten on turha hankkia kokonaan uutta vaatetta.

Kuva: Maria Bonnor / Yle

Pikkujoulukausi on ovella. Samoin kysymys siitä, miten pukeutua kyseisiin juhliin. Naistenlehtien vinkit ovat vuodesta toiseen samat: pikkumustaa tai viininpunaista mekkoa, hopean- ja kullanväreissä säihkyviä asusteita.

Kaikki siis periaatteessa tietävät, miten pikkujouluihin pitäisi pukeutua. Harmi kyllä, tyyli tuntuu harvoin omalta. Mikä neuvoksi?

Mikkeliläinen vaatesuunnittelija Iida Paasonen tunnistaa ongelman.

– Varsinkin me naiset otetaan ehkä turhia paineita siitä, mitä laitamme päällemme. Juhlat yleensäkin saatetaan kokea stressaaviksi ja yhtäkkiä sieltä vaatekaapista ei tunnu löytyvän mitään, sanoo Paasonen.

1. Tuunaa

Paasosen mukaan kannattaa ensimmäiseksi miettiä, millaisesta juhlasta on kyse. Glittermekko ei ole paras vaihtoehto saunailtaan tai illanistujaisiin. Poikaystäväfarkut taas eivät sovi, jos mennään yhdessä syömään hienoon ravintolaan.

– Millainen on ihmisen oma tyyli, persoonallisuus, missä viihtyy. Siitä ajatuksen pitää lähteä, jotta juhla oikeasti onnistuu. Sellaista päälle, mikä tuntuu hyvältä, kertoo Paasonen tärkeimmän ohjenuoran.

Jos oman vaatekaapin sisältö on moneen kertaan käytetty (ja kuvattu someen), voi vaatteita muokata uusiksi joko itse tai ammattilaisen avustuksella. Yksi nopeimpia konsteja on lyhentää mekon tai hameen helmaa.

Myös hihojen pituutta voi muuttaa tai poistaa hihat kokonaan. Hieman vaativampi tehtävä on istuttaa vaatteeseen kokonaan uusi, eri materiaalista valmistettu hina.

– Ompelutöihin kannattaa varata muutama päivä aikaa siltä varalta, ettei kaikki sujukaan kuin Strömsössä, neuvoo Paasonen.

2. Stailaa

Kukapa ei olisi kuullut ikuista mantraa siitä, miten asusteet muuttavat asun kuin asun. Eittämättä asusteet ovat nopein ja helpoin keino muuttaa vaatteen ilmettä, vahvistaa vaatesuunnittelija Iida Paasonen.

Esimerkiksi yksiväristä mekkoa voi piristää trendikkäillä koruilla tai vaikkapa metallinsävyisillä laukuilla ja kengillä. Paasonen kannustaa myös leikkimielisyyteen, vaikkapa valitsemalla jalkaan jotain muuta kuin perinteiset korkokengät.

– Kaikki eivät ole korkkarikansaa. Nykyään on tosi hyvännäköisiä nilkkureita tai bootseja, niilläkin voi lähteä tuomaan juhlan tuntua.

3. Lainaa

Yksiä juhlia varten on turha lähteä ostamaan uutta vaatetta, ajattelee kestävän muodin puolesta puhuva vaatesuunnittelija. Hänen mielestään se on rahan ja ekologisten resurssien tuhlaamista.

Toisaalta naisihminen ei välttämättä halua käyttää kaikissa juhlissa samaa mekkoa. "Uutta" vaatetta voi saada käyttöönsä vuokraamalla tai lainaamalla kaverilta.

– Jos on suunnilleen samankokoinen kaveri, ja tiedät, että hänen kaapissaan olisi juuri sinulle johonkin tilaisuuteen sopiva mekko, niin why not, kyllähän se nyt kaveri lainaa!

4. Jos ostat uutta, hanki ajatonta

Entä sitten, jos edellä mainitut keinot eivät auta? Jos haluaa ostaa uuden vaatteen, Iida Paasonen suosittelee panostamaan laadukkaaseen materiaaliin. Tumma mekko, hame tai housut kestävät aikaa ja useat pikkujoulut.

– Värejä voi käyttää, juhlavaatteen ei aina tarvitse olla musta. Viininpunainen ja luumun sävyt ovat trendikkäitä tällä hetkellä. Lähtisin myös mausteisia sävyjä sekoittamaan, oranssia tai sinisen eri sävyjä.

Muodin klassikkovuosikymmeniltä tuttu tyyli toimii myös talven juhlapukeutumisessa. Inspiraatiota kannattaa Paasosen mukaan etsiä 40-, 50- ja 60-luvuilta, ja unohtaa muodin villeimmät visiot.

– Muutama vuosi sitten olkatoppaukset teki comebackin. Näin äärimmilleen vietyjä muodin oikkuja en ajattomaan asuun ottaisi, koska muutaman vuoden päästä se on todennäköisesti out.

5. Muista myös: hyvät alusvaatteet

Lopuksi vielä muistutus siitä, että juhlavaatteiden alle kannattaa aina pukea asuun sopivat alusvaatteet. Esimerkiksi olkaimettoman mekon tai topin kanssa tulisi käyttää olkaimettomia rintaliivejä.

– Jos ei halua bodyyn änkeä itseään kenkälusikalla, niin kannattaa satsata ainakin hyviin rintaliiveihin, neuvoo vaatesuunnittelija Iida Paasonen.

Vaatesuunnittelija Iida Paasonen. Kuva: Maria Bonnor / Yle
.
.