Raportti: Kemikaalijätti BASF välttänyt yli 900 miljoonan euron verot aggressiivisella verosuunnittelulla

BASF on tuoreen raportin mukaan käyttänyt aggressiiviseen verosuunnitteluun muun muassa Belgian ja Hollannin verojärjestelmien porsaanreikiä. Yhtiö ei ole vielä kommentoinut väitteitä.

talous
YLE

Kemikaalijätti BASF on välttynyt aggressiivisen verosuunnittelun avulla yli 900 miljoonan euron veroilta vuosien 2010–2014 aikana, ilmenee Euroopan parlamentin vihreän ryhmän tilaamasta raportista.

Saksassa pääkonttoriaan pitävä maailman suurin kemikaaliyhtiö on raportin mukaan käyttänyt hyväkseen muun muassa Belgian, Maltan, Hollannin ja Sveitsin verojärjestelmien porsaanreikiä ja keskinäisiä eroavaisuuksia.

Raportin mukaan BASF olisi kierrättänyt voittoja konsernin sisäisellä kaupalla Hollannin-tytäryhtiöille, joilla on sivukonttoreita veroparatiiseissa, kuten Puerto Ricossa tai Sveitsissä. Tällä toiminnalla yhtiö olisi välttynyt yli 375 miljoonan euron veroilta.

Lisäksi yhtiö olisi kierrättänyt Hollannissa tuloja konsernin sisäisen lainan avulla ja välttänyt näin 178 miljoonan euron verot.

Hollantilaisten sijoitusyhtiöiden avulla BASF olisi raportin mukaan välttänyt yli 73 miljoonan euron verot Saksassa.

Belgiassa yhtiö olisi välttynyt yli 200 miljoonan euron veroilta maan verolainsäädännön muista maista poikkeavan oman pääoman laskennallisen korkovähennyksen NIDin ansiosta. Ranskassa yhtiö olisi välttynyt konsernin sisäisten kauppojen avulla 37 miljoonan euron veroilta.

Tuotantoa myös Suomessa

Lisäksi yhtiö olisi raportin mukaan käyttänyt muita aggressiivisen verosuunnittelun menetelmiä ja välttynyt siis yhteensä yli 900 miljoonan euron veroilta vuosien 2010 ja 2014 aikana.

BASFin liikevaihto oli viime vuonna yli 70 miljardia euroa. Kemikaaliyhtiöllä on noin 113 000 työntekijää ja toimintaa yli 80 maassa. Suomessa yhtiöllä on 110 työntekijää ja tuotantoa muun muassa Haminassa.

BASF ei ole vielä kommentoinut raportin tietoja.

Raportin on laatinut amerikkalainen tutkija Marc Auerbach, joka on aiemmin paljastanut muun muassa huonekalujätti IKEAn ja amerikkalaisen kauppaketju Wal-Martin verosuunnittelua.

Raportin tilaaja, Euroopan parlamentin vihreä ryhmä, haluaa tietojen julkistamisella korostaa kansainvälisten yritysten verokohtelun yhtenäistämisen ja verotietojen läpinäkyvyyden tarvetta EU:ssa.