Kirjoittamalla voi jopa rakastua itseensä – "Sisäinen tarkastaja olkapäältä huis hittoon"

Voimauttava kirjoittaminen auttaa parhaiten heitä, joille puhuminen ei ole luontaisin ilmaisumuoto. Kirjoittamalla voi jopa rakastua itseensä.

luovuus
kirjoittaminen
Satu Husu on voimaantunut kirjoittamalla. Hänen itseluottamuksensa on parantunut ja hän uskaltaa pyrkiä haaveitaan kohti. Niko Mannonen / Yle

Satu Husu paini aiemmin itsetunto-ongelmien kanssa ja arkaili toteuttaa omia haaveitaan. Liisa Laanti puolestaan kävi pientä omaa kamppailuaan sairaalan vuoteessa. Kumpikin löysi kajaanilaisen kirjallisuusterapiaohjaaja Tarja Kerttulan ohjauksessa hyväksymisen reitin.

– Yksi hyvä keino, jonka olen oppinut kurssilla, on se, että kirjoittaa nopeasti. Silloin ei ehdi sensuroida omia ajatuksiaan. Sitten voi myös esittää itselleen kysymyksiä ja koko ajan vain jatkokysymyksiä, että mikä minua mietityttää ja mikä vaivaa, jos jokin vaivaa ja miksi vaivaa. Ja mitä voisin tehdä sille, ja sitten asiat vain alkavat selkiytyä, Husu kiteyttää luovan kirjoittamisen ja terapeuttisen kirjoittamisen antia.

Viisi vuotta ohjatusti kirjoittaneen Husun kohdalla jatkokysymykset ohjasivat lopulta siihen, että nyt hän tietää, mitä haluaa: kirjoittaa. Hän on suorittanut Jyväskylässä avoimessa yliopiston kautta kirjoittamisen perusopinnot ja suunnitelmissa ovat kirjoittamisen aineopinnot.

Meidän pitää vaan pysähtyä kuuntelemaan itseämme, mikä on aika vaikeaa nykyään.

Tarja Kerttula

Husu on saanut terapeuttisen kirjoittamisen avulla myös henkistä voimaa ja apua itsetunto-ongelmiinsa.

Liisa Laanti puolestaan voimaantui kirjoittamisen avulla sairaalan vuoteessa. Puolitoista vuotta sitten nainen katkaisi vasemman käden peukalonsa. Onnettomuuden kohdatessa Laanti muisti, että hänen lempisatunsa lapsena on ollut Peukalo-Liisa.

– Nyt olen alkanut kirjoittaa satuja tästä minun peukalostani, peukaloni seikkailuista, kun se lähti. Ja aika monessa kirjoittamisjutussa se putkahtaa esiin.

Kirjoittaminen auttoi Laantin hyväksymään asian.

– Toisekseen en ollut koskaan aiemmin ollut sairaalassa kuin synnyttämässä. Olin ensimmäistä kertaa käsikirurgisella osastolla ja aloin kirjoittaa siellä kaikesta mitä näin. Siitä tuli sairausmatkakertomus, kun yleensä kirjoitan paljon matkakertomuksia. Kirjoittaminen sairaalassa auttoi minua kestämään ne pahimmat hetket.

Solmuissa ja muutoksissa avuksi

Kirjallisuusterapiaohjaaja Tarja Kerttulan mukaan kirjoittamalla voi avata monenlaisia elämän solmu- ja muutoskohtia. Kerttula huomauttaa, että harvoin voimaantumista tarvitaan hyvissä hetkissä, vaan esimerkiksi eron hetkellä, työpaikkaa vaihdettaessa tai ylipäänsä silloin, kun ihmisen ei ole hyvä olla itsensä kanssa.

– Jokainenhan kirjoittaa itsestään ja omista tarpeistaan. Siinä pääsee oman viisauden äärelle. Se sopii aina, kun haluaa kysyä itseltään, että mitä minulle kuuluu ja kuinka voin, Kerttula huomauttaa.

– Oma sloganini on, että kaikki viisaus asuu meissä itsessämme. Meidän pitää vaan pysähtyä kuuntelemaan itseämme, mikä on aika vaikeaa nykyään. Kirjoittaminen on sellainen tapa. Sinä pysähdyt, käsi liikkuu ja ihmettelet, että mitä minä nyt kirjoitan. Opetellaan olemaan itselle ystävällinen ja armollinen. Ruoskijoita piisaa ilmankin, Kerttula kertoo.

Olin ensimmäistä kertaa käsikirurgisella osastolla ja aloin kirjoittaa siellä kaikesta mitä näin.

Liisa Laanti

Kerttulan mukaan kirjoittaminen on tavallaan vain itseltä piilossa olevien vastausten löytämistä.

Luovuuttaja-nimitystä itsestään käyttävä Kerttula on vetänyt luovan kirjoittamisen ja terapiakirjoittamisen kursseja hyvinkin erilaisissa ympäristöissä, aina työyhteisöistä vankilamaailmaan.

Piilossa olevat vastaukset löytyvät

Voimaannuttava kirjoittaminen on yksi luovuusterapian osa-alueista tanssin, musiikin, draaman, liikkeen ja kuvataiteen lisäksi.

– Joillekin kirjoittaminen sopii parhaiten ilmaisukeinona. Ehkä se sopii parhaiten sellaisille ihmisille, joille puhuminen ei ole luontainen tapa ilmaista itseään. Moni pääsee tunnetasolla itseensä ja elämäänsä kiinni paremmin kirjoittamalla, kertoo Suomen Kirjallisuusterapiayhdistyksen puheenjohtaja Jaana Hulden.

Huldenin mukaan luovan kirjoittamisen ja terapeuttisen kirjoittamisen erottaa veteen piirretty viiva. Kun luovaa kirjoittamista harrastavan on tarkoitus kehittyä kirjoittajana, terapiakirjoittamisessa fokus on itsessä ja omassa elämässä.

kirjoittaminen
Terapeuttisessa kirjoittamisessa keskitytään ihmiseen itseensä ja hänen elämäänsä. Niko Mannonen / Yle

Käytännössä voimaannuttavaa kirjoittamista toteutetaan ihan vain kirjoittamalla. Erilaisia kirjoitusharjoituksia on määrättömästi, ja Tarja Kerttulan mukaan tärkeintä on unohtaa ryppyotsaisuus.

– Opetellaan vaikka tajunnanvirtakirjoittamista eli sitä, että ei kontrolloida kirjoittamista. Pyyhitään sisäinen tarkastaja olkapäältä huis hittoon ja ollaan itse kiinnostuneita siitä, mitä kirjoitetaan, Kerttula valottaa.

Polku itsensä rakastamiseen

Voimaannuttavaa kirjoittamista opettava Tarja Kerttula löysi itsekin nykyisen polkunsa kirjoittamisen kautta. Vielä reilu 10 vuotta sitten hän teki kasvatus- ja sosiaalialan töitä. 49-vuotiaana nainen oli uransa huipulla, mutta päätti ettei huippu ole se, missä haluaa olla ja hyppäsi tyhjän päälle. Ensin hän opiskeli Mieslahden opistolla luovaa kirjoittamista, sitten lähti opiskelemaan kirjallisuusterapiaohjaajaksi ja on edelleen tuolla tiellä.

Terapeuttinen kirjoittaminen on Kerttulalle itselleenkin tärkeä voimaantumisen keino. Se on tapa voida hyvin ja polku itsensä rakastamiseen.

– Kavereilta kun kysytään, he sanovat, että olen ollut ankarin ihminen itseään kohtaan kenet he tuntevat. Olen vieläkin sitä osittain, mutta olen oppinut puhumaan itselleni rakastavaa puhetta. Tämä on ollut elämäni kovin läksy.