Georgian ex-presidentti erosi kuvernöörinvirasta Ukrainassa

Miheil Saakashvili syytti presidentti Petro Porošenkoa yhteyksistä rikollisiin. Hän ehti toimia Odessan alueen kuvernöörinä puolitoista vuotta.

Ukraina
Petro Porošenko ja Mihail Saakashvili
Ukrainan presidentti Petro Porošenko (vas.) nimitti Georgian entisen presidentin Mihail Saakashvilin Odessan alueen kuvernööriksi toukokuussa 2014.MYKOLA LAZARENKO / EPA

Georgian entinen presidentti Mihail Saakashvili on eronnut Odessan alueen kuvernöörin tehtävistä. Hän syytti Ukrainan vallanpitäjiä uudistustensa vesittämisestä.

Ero on arvovaltatappio Ukrainan länsimieliselle hallitukselle ja presidentti Petro Porošenkolle. Korruptionvastaisista saavutuksistaan tunnetun georgialaispoliitikon oli tarkoitus puhdistaa Odessan hallintoa.

– Todellisuudessa Porošenko tukee Odessan alueella henkilökohtaisesti kahta rikollisjärjestöä, Saakashvili sanoi erotessaan.

Ukrainan vallankumousta innokkaasti kannattanut Saakashvili nimitettiin kuvernööriksi puolitoista vuotta sitten. Saakashvili oli Georgian presidentti vuosina 2004–2012.

Saakashvili kertoi jatkavansa kamppailuaan, mutta ei kertonut suunnitelmistaan tarkemmin. Hän menetti Georgian kansalaisuuden noustuaan kuvernööriksi Ukrainassa.

Ulkomaalaisia lähtenyt Ukrainasta

Ukrainan uudet vallanpitäjät kutsuivat useita ulkomaalaisia poliitikkoja ja asiantuntijoita tärkeisiin virkoihin, kun Venäjä-mielinen presidentti Viktor Janykovytš pakeni mielenosoitusten jälkeen maasta vuoden 2014 alussa.

Ukrainassa toivottiin, että ulkomaalaiset puhdistaisivat poliittista järjestelmää ja uudistaisivat hallintoa. Heidän nähtiin olevan paikallisia poliitikkoja riippumattomampia paikallisista oligarkeista, rikollisjärjestöistä ja korruptioverkostoista.

Kaikkien mielestä Saakashvili ei ollut kovin tehokas.

– Uudistusten sijaan hän keskittyi julkisuuteen, narsismiin ja poliittiseen uraansa, politiikantutkija Volodymyr Tsybulko sanoi uutistoimisto Reutesille.

Nyt monet ulkomaalaiset ovat jättäneet paikkansa ja kertoneet turhautumisestaan.

Saakashvili soti Venäjää vastaan

Georgiassa Mihail Saakashvili on kiistelty hahmo. Presidenttinä hän paransi Georgian suhteita länteen. Saakashvili uudisti korruptoituneen poliisilaitoksen ja kiristi otetta järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Saakashvilin johdolla Georgia kuitenkin hävisi lyhyen sodan Venäjää vastaan vuonna 2008. Hän lähti Georgiasta parlamenttivaaleissa kärsityn tappion jälkeen vuonna 2012. Myöhemmin häntä vastaan on nostettu syytteitä valta-aseman väärinkäytöstä.

Venäjällä Saakasvilin eroa on kommentoitu vahingoniloisesti. Duuman ylähuoneen kansainvälisten suhteiden komitean jäsen Konstantin Kosatshev sanoi, ettei Saakashvilillä ollut kärsivällisyyttä hitaisiin uudistuksiin.

– Tietenkin se on hälyttävä viesti Kiovalle, kun nämä ihmiset jättävät laivan, hän sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Lähteet: Reuters, AP, Tass