Lappajärven kunnanhallitusta ei eroteta – hallitukselle kuitenkin vakava huomautus valtuustolta

Lappajärven kunnanhallituksen erottamisjupakka on saatu päätökseen. Kuntavaalien läheisyys vaikutti siihen, että erottamisvaatimuksista luovuttiin.

Lappajärvi
Turvapaikanhakijoita kuljettanut bussi saapumassa Lappajärvelle.
Kivitipusta ja turvapaikanhakijoista on riittänyt vääntöä Lappajärven kunnassa. Anri Koski/Yle

Lappajärvellä kunnanvaltuusto päätti tänään maanantaina, että kunnanhallitus saa jatkaa tehtävässään. Valtuusto antaa kuitenkin kunnanhallitukselle vakavan huomautuksen sen toiminnasta.

Valtuuston päätös oli yksimielinen ja se syntyi kuntaan perustetun, erottamista pohtineen tilapäisen valiokunnan esityksen mukaisesti.

Kunnanvaltuuston päätöstä täydennettiin valtuutettu Mikko Puron kirjelmällä, jossa todettiin että eroa vaatineet 11 kunnanvaltuutettua luopuvat erottamisvaatimuksesta, mutta edellyttävät mm. että kunnanhallitus jatkossa kuulee paremmin valtuustoa ja että valtuuston iltakoulut otetaan Lappajärvellä käyttöön.

Perusteluna erottamisvaatimuksesta luopumiselle kirjelmässä todettiin se, että valtuustokausi on jo lopuillaan.

Kunnanhallituksen erottamisvaatimus nousi esiin elokuussa, kun kunnanhallitus päätti majoittaa turvapaikanhakijoita kuntaan vastaanottokeskuksen lopettamisen jälkeen. Osa valtuutetuista suivaantui siitä, että majoituspäätös syntyi valtuustoa kuulematta. Erottamisvaatimusta perusteltiin kuitenkin jo pitempään jatkuneella luottamuspulalla.