1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lainsäädäntö

Saatko jatkossa postia vain kolmena päivänä viikossa? Postilain uudistus etenee, kirjeiden kulku hidastuu

Uusi esitys postilaista hidastaisi kotimaan kirjeiden kulkua parilla vuorokaudella. Kerrostaloissa posti voitaisiin jakaa rappukäytävien lokerikkoihin. Postin työntekijöiden mukaan lakiuudistus tarkoittaisi tuhansille potkuja.

Uusi laki mahdollistaisi poikkeamisen viisipäiväisestä jakelusta ja sallisi vähintään kolmipäiväisen jakelun. Kuva: Terri Niemi / Yle

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt tänään maanantaina lausunnoille esityksen postilain uudistamisesta.

Konkreettisin muutos näkyisi taajama-alueilla ja kaupungeissa asuvien suomalaisten postiluukuissa. Tiheästi asutuilla alueilla, joilla on tarjolla sanomalehtien varhaisjakeluverkosto, uusi posti jaettaisiin viiden päivän sijaan kolmena päivänä viikossa.

Haja-asutusalueilla, joissa ei sanomalehtien ylläpitämää jakeluverkkoa ole, kirjeiden jakelu jatkuisi viitenä päivänä viikossa. Tarkotuksena on liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan turvata sanomalehtien jakelu joka puolella maata kirjepostin kannon avulla.

Käytännössä kirjepostia jaettaisiin tiheästi asutuilla alueilla muuta maata harvemmalla aikavälillä.

Esityksessä myös sallittaisiin jakelu kerrostaloissa lokerikkoihin huoneistokohtaisten postiluukkujen ohella. Uudistetun postilain on tarkoitus tulla voimaan kesällä 2017.

Postin kulku hidastumassa

Esityksen mukaan sekä kotimaan että EU:n sisäinen ulkomaanposti voisi kulkea nykyistä hitaammin. Nykyinen laki määrää, että kotimaassa kakkosluokan postista vähintään 98 prosenttia pitää olla perillä viimeistään kolmantena arkipäivänä.

Ykkösluokan postista 80 prosenttia pitää olla perillä seuraavana päivänä. Käytännössä erityisesti ykkösluokan postin kulku on kuitenkin usein takkuillut.

Nyt luvassa olisi parin päivän hidastus kantoaikojen minimiaikaan. Uudessa esityksessä kotimaan postista puolet pitää olla perillä viimeistään neljäntenä päivänä, ja 97 prosenttia viimeistään viidentenä arkipäivänä. Myös EU:n sisäisen ulkomaanpostin aikataulut pitenisivät.

Postin työntekijät: Tuhansille potkuja

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n mukaan jakelun harventaminen merkitsisi tuhansille postin työntekijöille potkuja ja pakottaisi työntekijöitä yrittäjiksi.

– Ideologisista syistä tehdään julkisista palveluista yksityisiä, ja kaiken lisäksi tuhansista postilaisista työttömiä, sanoo PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Niemisen mukaan laki asettaisi eri puolilla Suomea asuvat kansalaiset eriarvoiseen asemaan, ja sanoo, että postin kulun hidastuminen vaarantaa käytännössä sanomalehtien viisipäiväisen jakelun myös maaseudulla.

– Sanomalehtien jakelun jatkuminen maaseudulla on liikenneministeri Anne Bernerin lupausten varassa, mutta lakiesityksessä ei siitä sanota mitään.

Niemisen mukaan hidastunut postin kulku tarkoittaisi, ettei viideksi päiväksi viikossa riitä kirjeitä kannettavaksi.

– Kun kirjeiden kulkunopeus saa hidastua radikaalisti, postia ei kerry maaseudulla joka päivä jaettavaksi. Silloin eivät sanomalehdetkään kulje postin mukana, sanoo Nieminen.

Ministeriö: Tavoitteena vastata tarpeisiin

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteen mukaan nopeasti muuttuvassa markkinatilanteessa lakiuudistuksen tavoite on uudistaa postisääntelyä vastaamaan paremmin nykyisiä asiakastarpeita.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan postissa jaettavien kirjeiden sekä sanomalehtien ja aikakauslehtien määrä vähentyy jatkuvasti, noin 10 prosenttia vuodessa. Jaettavan postin määrän vähentyessä jakelukustannukset yhtä kirjettä tai lehteä kohden nousevat, joka lisää tarvetta keventää kirjeiden jakelua koskevaa sääntelyä.

Täydennetty PAU:n Niemisen kommenteilla ja tiedolla kirjeiden kulkunopeuden muutoksesta.