1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Egypti

Saudi-Arabia katkaisi öljytoimitukset Egyptiin

Saudi-Arabian päätös kielii kasvavasta tyytymättömyydestä Egyptin presidentin toimiin. Samaan aikaan Egypti näyttää tunnustelevan yhteistyömahdollisuuksia Iranin kanssa.

Egypti
Ras Tannuran öljynporauskenttä Dammamissa, Saudi Arabiassa.
Ras Tannuran öljynporauskenttä Dammamissa, Saudi Arabiassa.Lena Kara / AOP

Saudi-Arabia on toistaiseksi katkaissut öljytoimitukset Egyptiin. Saudi-Arabian päätös viittaa siihen, että maat ovat ajautuneet törmäyskurssille.

Saudi-Arabia on tukenut Egyptia vahvasti sen jälkeen, kun presidentti Abdel Fattah al-Sisi nousi valtaan vuonna 2013. Saudien öljytoimitukset Egyptiin ovat osa liki 21 miljardin euron apupakettia, jonka Saudi-Arabia lupasi Egyptille.

Vielä huhtikuussa Saudi-Arabia lupasi toimittaa Egyptiin kuukausittain noin 700 000 tonnia jalostettua öljyä. Toimitusten piti jatkua viisi vuotta, mutta ne loppuivat lokakuussa.

Öljytoimitusten loppumisen on tulkittu kielivän maiden välisistä jännitteistä. Ilmeisesti Saudi-Arabian kärsivällisyys loppui, koska presidentti Sisi ei ole saanut tehtyä lupaamiaan talousuudistuksia. Lisäksi Egypti on vältellyt osallistumista Saudi-Arabian johtaman liitttouman taisteluihin Jemenissä.

Saudi-Arabia ja Iran kamppailevat alueen ykkösvaltion asemasta

Taustalla on myös Persianlahden valtioiden taistelu vallasta. Sunnuntaina julkisuuteen levisi tieto, että Egyptin ja Iranin edustajat tapaisivat keskustellakseen muun muassa öljysopimuksista. Tietoa levitti muun muassa Iranin valtion puolivirallinen uutistoimisto Mehr.

Myöhemmin tieto kumottiin, mutta uutistoimisto Reutersin mukaan Egyptin ja Iranin tapaamista vain lykättiin, kunnes tapaamisen synnyttämät kovimmat poliittiset jännitteet ovat laantuneet.

Iran ja Saudi-Arabia ovat jo vuosia taistelleet Persianlahden ja Lähi-idän johtovaltion asemasta.

Lähteet: Reuters