Lapset ovat Helsingin ensi vuoden talousarvion voittajia

Helsinki satsasi ensi vuoden talousarviossaan huomattavasti varhaiskasvatukseen.

Helsinki
Lapsi hymyilee talvisessa maisemassa.
Mika Kanerva

– Kun esitellään tavoitteita noinkin laajalla kokoonpanolla kuin Helsingin kaupunginhallitusryhmät, niin eihän se koskaan kivutonta ole ja vaatii kaikilta kompromissihalua. Lopputuloksesta voimme olla pelkästään ylpeitä, sanoo Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Lasse Männistö.

Kokoomus haluaa panostaa kaupungin kehitykseen sen väistämättömään kasvuun ja asuntotilanteen parantamiseen.

Budjetissa keskeisimmälle sijalle nousivat kuitenkin kysymykset opetuksesta ja varhaiskasvatuksesta.

– Uskomme, että osallistuminen varhaiskasvatukseen vaikuttaa merkittävästi siihen, että lapset ovat kouluun mennessään samalla tasolla. Se vähentää koulupudokkuutta, Otso Kivekäs Vihreistä toteaa.

Kivekkään mukaan valitettavasti todennäköisimmin varhaiskasvatuksen ulkopuolella ovat juuri ne lapset, jotka hyötyisivät siitä kaikkein eniten.

– Koemme tärkeäksi, että se tuodaan realistisesti saataville myös niille, jotka eivät ole yhteiskunnan parhaassa asemassa olevia.

Kuntaliitto on omassa mallissaan ehdottanut, että kun 6-vuotiailla on esikoulu ja sitä kautta 4 tuntia maksutonta varhaiskasvatusta, käytäntö laajennettaisiin ensin 5-vuotiaisiin, sen jälkeen 4-vuotiaisiin jne. Summista ja aikatauluista ei vielä puhuta, koska ensin on edessä selvitysvaihe. Aikaisintaan 2018 voidaan siirtyä konkretiaan.

Palvelusetelit vai kotihoidon tuki?

Selvityksen alla on niin ikään palveluseteleiden käyttö varhaiskasvatuspalveluissa.

– Jälkimmäisessä rahaa annetaan suoraan niille yksityisille päiväkodeille, joissa on helsinkiläisten lapsia. Nyt alamme selvittää, pitäisikö Helsingin siirtyä kotihoidon tuesta palvelusetelimalliin, Männistö sanoo.

Budjetin pohjaehdotus oli kireä, joten monet lisäykset olivat Otso Kivekkään ja Lasse Männistön mukaan hyvin perusteltuja.

Opetukseen kohdistettiin lisärahoitusta niin, ettei koulunkäyntiavustajista tarvinnut leikata. Myös iltapäiväkerhopaikat varmistettiin kaikille ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille.

Lapset leikkivät päiväkodin pihalla.
Yle

Vuoden 2017 talousarviossa halutaan satsata enemmän myös vanhusten kotihoitoon.

– Enkä nyt puhu kotihoidon uhkakuvista vaan mielekkäästä elämästä ja paremmasta elämänlaadusta, joka on samalla kustannustehokasta, Kivekäs sanoo.

Budjetissa esitettiin 5 miljoonan euron määräraha käytettäväksi eriarvoisuuden torjuntaan. Kevääksi valmistuu selvitys tehokkaimmista keinoista ehkäistä alueiden eriytymistä palveluiden ja erityisesti lapsille suunnattujen palveluiden kautta.

Juttua on muokattu 8.11.2016 klo 11.20 . Korjaus koskee palveluseteleitä.