Yhdysvallat äänestää tiistaina – Mikä on tilanne ja mistä vaaleissa on kyse?

Presidenttiehdokkaat järjestävät yöllä viimeiset vaalitilaisuutensa ennen vaalihuoneistojen aukeamista. Ääntenlaskenta alkaa keskiviikkona aamuyöllä Suomen aikaa.

USA:n presidentinvaali
Mies seuraa vaaliväittelyä New Yorkin Astoriassa.
Moni amerikkalainen on tänään vaikean äänestyspäätöksen edessä. Molemmat ehdokkaat ovat harvinaisen epäsuosittuja. Alba Vigaray / EPA

Huomenna tiistaina koittaa kauan odotettu vaalipäivä Yhdysvalloissa. Äänestäjät pääsevät valitsemaan, kuka johtaa maailman vaikutusvaltaisinta valtiota seuraavat neljä vuotta.

Yle kokoaa tuoreimmat vaaliuutiset omalle sivulleen ja seuraa ääntenlaskentaa varhain keskiviikkoyönä.

Tilanne on tiukka

Demokraattipuolueen Hillary Clinton on mielipidetiedusteluissa keskimäärin kolmen prosenttiyksikön johdossa. Clinton on ollut kärjessä lähes koko kampanjan ajan. Republikaanien Donald Trumpin viimeisten viikkojen loppukiri näyttää hidastuneen.

Clintonin leiri pääsi sunnuntaina huokaisemaan helpotuksesta. Liittovaltion poliisi FBI ilmoitti, ettei se aja syytteitä Clintonin sähköpostijupakan uusimpaan käänteeseen liittyen.

Noin yhdeksän prosenttia vastaajista ei osaa vieläkään valita Clintonin ja Trumpin välillä. Tämä artikkeli kertoo, miksi yli puolet amerikkalaisista ei pidä kummastakaan kärkiehdokkaasta.

Tunnelmat ovat kireät

Ylen Team America on seurannut vaalikamppailua paikan päällä Yhdysvalloissa. Hillary Clintonin äänestäjät kertoivat, että he luottavat Hillary Clintonin kokemukseen ja luonteenlaatuun.

Trumpin kannattajat taas sanoivat pitävänsä ehdokkaansa suorapuheisuudesta ja haluavat Clintonin telkien taakse. Clintonin pelätään myös puuttuvan aseenkanto-oikeuteen.

Yhdysvallat vaikuttaa jakaantuneen kahteen leiriin, jotka tuntevat toisiaan kohtaan pelkoa ja jopa vihaa. Ylen kävi tutustumassa New Havenin pikkukaupunkiin, joissa ihmiset eivät enää koe ymmärtävänsä toisiaan.

Väestöryhmien väliset jännitteet ovat kasvaneet viime vuosina, ja rasismista on tullut puheenaihe. Yle vieraili myös orjien jälkeläisten yhteisössä, joka sijaitse keskellä valkoista Kansasia.

Tavoitteena 270 valitsijamiestä

Presidentti valitaan valitsijamiesvaaleissa. Jokaisessa osavaltiossa käydään erillinen äänestys, jonka voittaja saa taakseen kaikki osavaltion valitsijamiehet. Presidentiksi nousee ehdokas, joka saa puolelleen yli puolet eli 270 valitsijamiestä.

Käytännössä vaalit ratkeavat noin kymmenessä niin sanotuissa vaa'ankieliosavaltiossa, joissa kisa on kaikkein tasaisin. Tänä vuonna ratkaisevia osavaltioita ovat muun muassa Florida, New Hampshire, Pohjois-Carolina, Nevada, Pennsylvania, Colorado, Iowa ja Ohio.

Vaalipäivänä valitaan myös kolmasosa senaattoreista, kaikki edustajainhuoneen jäsenet ja osavaltiotason poliitikkoja. Monissa osavaltioissa pidetään myös kansanäänestyksiä. Yle vastasi kysymyksiin siitä, miten vaalit toimivat.

Ensimmäiset vaalihuoneistot sulkeutuvat kello kahden aikaan keskiviikkoyönä Suomen aikaa. Osavaltiokohtaisia tuloksia lasketaan ainakin aamuun saakka.

Yle seuraa ääntenlaskentaa verkkosivuilla hetki hetkeltä. Kello 2.45 alkaa yön läpi jatkuva erikoislähetys, jota voi seurata Yle TV1:ltä ja Yle Radio Suomessa.

Usa:n presidentinvaalien ennuste.
Yle Uutisgrafiikka

USA:n vaaleista on julkaistu paljon sisältöä Yle Areenassa – kuuntele esimerkiksi _Ääniä Yhdysvalloista -podcast-sarja. Ketkä tukevat Trumpia? Mitä Sandersin kannattajat nyt tekevät? Mikä on valkoinen työväenluokka? Areenassa myös kootusti kaikki vaaleihin liittyvät ääni- ja kuvasisällöt._