Raitiotien vastustajakin iloitsee selkeästä äänestystuloksesta: "Olisi ollut hirveää hävitä yhdellä äänellä"

Tampereen kaupunginvaltuuston maanantainen ratikkapäätös syntyi isommalla enemmistöllä kuin ennen kokousta ounasteltiin.

Kotimaa
Tampereen kaupunginvaltuutetut Aila Dündar-Järvinen ja Jaakko Mustakallio seisovat valtuustosalin ovella.
Tamperelaisvaltuutetut Aila Dündar-Järvinen (sd.) ja Jaakko Mustakallio (vihr.) sulassa sovussa kokouksen jälkeen, näkemyseroistaan huolimatta.Petri Aaltonen / Yle

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti maanantai-iltana raitiotien rakentamisesta lähes kuuden tunnin keskustelun jälkeen. Hanketta vastustanut ja lukuisia puheenvuoroja pitänyt demarivaltuutettu Aila Dündar-Järvinen oli kokouksen päättyessä pettynyt.

– Kyllähän tämä siinä mielessä karvas tappio on, että meillä oli ennen kokousta vielä sellainen käsitys, että äänestys menee tiukille ja meillä on mahdollisuus voittaa, hän sanoi.

– Kokouksen aikana tapahtui kuitenkin jotain, että noinkin selvin luvuin hävittiin. Mutta parempi ehkä niin – olisi ollut hirveää hävitä yhdellä äänellä.

Ratikan puolustajat voittivat äänestyksen 41-25. Yksi valtuutettua äänesti tyhjää. Perussuomalaisten, Tampereen puolesta -ryhmän, SKP:n, kristillisten ja keskustan lisäksi raitiotien rakentamista vastustivat muutamat demari- ja kokoomusvaltuutetut.

Hintakatto ylittyy reilusti

Dündar-Järviselle ratikan noussut hinta oli liikaa. Kaksi vuotta sitten sovittu hintakatto, 250 miljoonaa, ylittyi reilusti.

– 460 miljoonan kokonaiskustannus on liikaa tässä taloustilanteessa. Meillä on jo kuudes alijäämäinen vuosi, hän sanoo.

Maanantaisessa ja kaksi viikkoa sitten pidetyssä kokouksessa valtuusto keskusteli ratikasta yhteensä yli kymmenen tuntia. Viimeiset tunnit äänessä olivat ainoastaan vastustajat – muun muassa Dündar-Järvinen.

– Onhan tässä peiliin katsomisen paikka. Mutta halusimme vakuuttaa vilpittömästi perustelujamme äänestäjille ja muille valtuutetuille, hän kertoo.

"Tamperelaiset voittivat"

Ratikan puolesta liputtivat vasemmistoliiton ja vihreiden valtuutetut sekä suuri osa demareista ja kokoomuksesta. Vihreiden valtuutettu Jaakko Mustakallio oli tyytyväinen valtuuston päätökseen.

– Saatiin mainio tulos. Voittajia ovat kaikki tamperelaiset, hän myhäilee.

– Nyt lähdetään rakentamaan sujuvaa joukkoliikennettä raideliikenteen pohjalta. Nyt on hyvä fiilis.

Raitiotien kustannukset eivät Mustakalliota huimaa.

– Kyllä tämä on erittäin kannattava investointi. Raitiotie on 30-40 vuoden hanke ja tulee olemaan kestävällä pohjalla muihin joukkoliikennevälineisiin verrattunakin, hän toteaa.

Ratikka ei sulje pois sähköbusseja

Valtuustossa useaan kertaan esiin nostetut sähköbussit eivät Mustakallion mukaan ole ratikan vaihtoehto vaan ne täydentävät raideliikennettä.

– Myös Hervannassa nyt kokeilussa oleva robottibussi toimii hyvin lyhyen välin syöttöliikenteenä ratikalle tulevaisuudessa.

Mustakallio tunnustaa, että maanantain valtuuston puhemylly alkoi illan mittaan puuduttaa.

– Ensimmäisessä kokouksessa tuotiin paljon hyviä näkökulmia esiin. Mutta ehkä tässä toisessa kokouksessa jo toisteltiin samoja argumentteja ja jankattiin. Mutta hyvä, että saatiin asia päätettyä.

Myös ratikan kannattajalle selkeä äänestystulos oli iloinen yllätys. Kannattajia löytyikin enemmän, kuin ennen kokousta uskottiin.

– Olen erittäin tyytyväinen, että näin selkeä enemmistö on raitiotien rakentamisen kannalla. Se helpottaa hankkeen tulevaisuutta ja jatkokehittämistä, Jaakko Mustakallio sanoo.