1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. USA:n presidentinvaali

Manhattan on vaalien loppuhuipennuksen näyttämö – Tunteet kuumina Trump Towerin edustalla

Hillary Clinton ja Donald Trump jännittävät vaalitulosta New Yorkissa vain parin kilometrin päässä toisistaan.

USA:n presidentinvaali
Mielenosoitus
Donald Trumpin kannattajat ja vastustajat kokoontuivat Trump Towerin edustalla New Yorkissa.Antti Kuronen / Yle

Manhattanin taivaalla pörrää helikoptereita ja kaduilla partioi tavallista useampi poliisi.

New York on tänä iltana harvinaisen tilanteen edessä, sillä molemmat presidenttiehdokkaat pitävät vaalivalvojaisensa Manhattanilla. Näin kävi viimeksi vuonna 1944.

Republikaanien ehdokas Donald Trump järjestää vaalijuhlansa Hilton Midtown -hotellin suuressa juhlasalissa Manhattanin ydinkeskustassa. Demokraattien Hillary Clinton kokoontuu kannattajiensa kanssa puolestaan parin kilometrin päässä sijaitsevassa Jacob Javits -kongressikeskuksessa.

Vaalitaisto ratkeaa todennäköisesti myöhään tänä iltana eli Suomen aikaa varhain aamulla.

Nuket
Vaalikampanjointi ei näy Manhattanilla, mutta Clinton ja Trump -tuotteita löytyy lahjatavaraliikkeistä.Antti Kuronen / Yle

Manhattanilla rauhallista – paitsi Trump Towerilla

Molempien juhlapaikkojen läheisyydessä turvatoimet ovat ennätyksellisen tiukat.

Muuten presidentinvaalit eivät juuri Manhattanilla näy. New York on demokraattien vankkaa tukialuetta, ja siksi sekä Clinton että Trump laittavat vaalirahansa vaa’ankieliosavaltioihin muualla Yhdysvalloissa.

Manhattanin keskikaupungilla Trump Towerin edustalla kuitenkin kiehuu. Kymmenet ihmiset huutavat iskulauseita Trumpin puolesta ja vastaan.

Protestoijien välillä syntyy jopa kahnaus. Yhtäkkiä Trumpia tukeva nainen hyökkää toista mielenosoittajaa kohti. Poliisit rauhoittavat nopeasti tilanteen.

Käsirysy Trump-towerilla
Mielenosoitus yltyi käsirysyksi Trump Towerin edustalla.Antti Kuronen / Yle

Trump Towerin edustalle on saapunut myös Juan Varela, joka kertoo osoittaneensa mieltään Trumpia vastaan kuukausien ajan. Varelan kantamassa kyltissä lukee “Make America hate again”.

– Päätin toimia sen jälkeen, kun näin, miten mielenosoittaja poistettiin väkivalloin Trumpin vaalitilaisuudesta. Ilmaisunvapaus on demokratian kulmakivi, Varela puhisee.

Miehellä kyltti "make america hate again"
Juan Varelan mukaan Trump on uhka Yhdysvaltain demokratialle.Antti Kuronen / Yle

Marcaksi esittäytyvä nainen sen sijaan kantaa Women for Trump -kylttiä (Naiset Trumpin puolesta).

– Tulen sotilasperheestä. On hirvittävää, miten veteraaneja kohdellaan nykyään. Tuen myös Trumpin maahanmuuttopolitiikkaa, hän sanoo.

Trump tower
Marca kampanjoi Trumpin puolesta vaalien viime metreille asti.Antti Kuronen / Yle

"Vaalit ovat olleet stand up-komiikkaa"

Monet ihmiset Manhattanilla vaikuttavat jo lopen kyllästyneiltä vaaleihin.

Insinöörinä Manhattanilla työskentelevä George kertoo pettyneensä molempiin ehdokkaisiin. Hän on valinnut “kahdesta huonosta vaihtoehdosta sen pienemmän pahan” ja tarkoittaa valinnalla Clintonia.

George
George uskoo Hillary Clintonin voittavan selvin luvuin. "Olen insinööri, ymmärrän lukuja", hän sanoo.Antti Kuronen / Yle

Hänen kaverinsa ovat seuranneet vaaleja aiempaa tiiviimmin, mutta se ei ole pelkästään hyvä asia.

– Kaverini eivät aiemmin jaksaneet seurata vaalikeskusteluja. Nyt olemme katsoneet, koska ne ovat puhdasta stand up-komiikkaa. Se on aika surullista.

Martin
MartinAntti Kuronen / Yle

Samaa mieltä on asianajaja Martin. Donald Trump on hänen mukaansa tehnyt vaaleista likakaivon.

– Jos olet ollut mukana New Yorkin liike-elämässä, niin tiedät, mikä Donald Trump on miehiään. Hänen maineensa on surkea täällä, etenkin kiinteistöalalla. Kaikki tietävät, ettei häneen voi luottaa.

Vaalien voittajaa hän ei uskalla veikata, mutta toivoo Hillaryn voittavan selkeästi.

– Jos tämä menee tiukaksi, niin kuka tietää mitä vielä voi tapahtua. Trump on piiskannut kannattajansa hysterian tilaan, Martin huokaisee.

Yle seuraa vaaleja kattavasti, tutustu tarjontaamme täältä. Uudistuneella Uutisvahdilla voit tilata ilmoitukset kaikista vaaliuutisista kännykkääsi, lataa sovellus puhelimeesi täältä.

Lue seuraavaksi