1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidentinvaalien äänestys alkoi Yhdysvalloissa – Clinton otti heti minivoiton

Pieni kyläpahanen Kanadan rajan tuntumassa käynnisti perinteisesti Yhdysvaltain vaalit. Kahden seuraavan kylän ääntenlaskun perusteella Trump kampesi johtoon.

USA:n presidentinvaali
Ensimmäiset äänet annetaan maan itärannikolla Dixville Notchin pikkukaupungissa New Hampshiressä.
Ensimmäiset äänet annetaan maan itärannikolla Dixville Notchin pikkukaupungissa New Hampshiressä.Herb Swanson / EPA

Yhdysvaltain presidentinvaalien äänestys on alkanut itärannikolla sijaitsevassa New Hampshiren osavaltiossa.

Kyseessä on kuuluisa Dixville Notchin kylä, jossa perinteisesti äänestäminen on aloitettu jo keskiyöllä paikallista aikaa. Kylässä on vain muutama asukas.

Kylän 1960-luvulla alkaneen perinteen mukaan kaikki äänioikeutetut kyläläiset kokoontuivat puolenyön aikaan paikalliseen tanssisaliin. Ääniuurna suljettiin, kun kaikki halukkaat olivat äänestäneet. Tähän meni aikaa vain jokunen minuutti, joten Dixville Notch ehti ensimmäisenä julkistamaan tuloksensa.

Dixville Notchin äänestystulos oli Boston Globe (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan: Clinton 4, Trump 2, libertariaani Gary Johnson 1. Lisäksi yksi ääni oli annettu Mitt Romneylle, joka ei kuulunut tämän vaalin ehdokkaisiin.

Trump kärkipaikalle

Dixvillen ohessa kaksi muutakin kyläpahasta äänesti jo heti puolenyön vaihduttua.

Hart's Location -nimisessä kylässä Clinton otti myös niukan voiton, mutta äänestystilanne vaihtui Millsfieldissä, missä republikaanit saivat suurvoiton.

Millsfieldissä Trump päihitti Clintonin peräti äänin 16 - 4.

Ääntenlaskennan tässä vaiheessa Donald Trump siis johtaa Hillary Clintonia äänin 32 - 25. Gary Johnsonilla on tähän mennessä kolme ääntä.

Hajaääniä ovat saaneet myös demokraatti Bernie Sanders ja republikaani John Kasich. Yhdysvalloissa äänestäjillä on oikeus äänestää muitakin henkilöitä kuin varsinaisia ehdokkaita. Näillä äänillä ei kuitenkaan ole vaikutusta lopputulokseen.

Muualla itärannikolla äänestys alkaa yleisesti klo 6 paikallista aikaa, eli klo 13 Suomen aikaa.

Yle seuraa vaaleja kattavasti, tutustu tarjontaamme täältä. Vaaleja voit seurata myös uudistuneessa Yle Uutisvahdissa, lataa sovellus puhelimeesi täältä.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi