Armokuoleman sallimista ajetaan lakiin – ”Minkä riivatun takia täältä ei voi päästää pois aikaisemmin?”

Kansalaisaloite eutanasian eli armokuoleman sallimisesta Suomessa julkistetaan tänään puoliltapäivin. Aloitteen takana on nimekäs joukko entisiä kansanedustajia.

eutanasia
Sirkka Hämäläinen, Iiro Viinanen ja Heikki Pälve
Pitäisikö armokuolema eli eutanasia hyväksyä Suomessa? MInisteri Iiro Viinanen, Suomen Pankin entinen pääjohtaja Sirkka Hämäläinen ja Lääkäriliiton Heikki Pälve keskustelivat uudesta eutanasia-kansalaisaloitteesta.

Aamu-tv:ssä aloitetta eutanasian sallimisesta puolustivat kokoomuksen entinen kansanedustaja, valtiovarainministerinä toiminut Iiro Viinanen ja Suomen Pankin entinen pääjohtaja Sirkka Hämäläinen. Heidän mielestään ihmisellä pitää olla oikeus kivuttomaan kuolemaan.

– Elämään kuuluu eläminen ja kuoleminen. Lääkärien tehtävä on ylläpitää mahdollisimman arvokasta elämää niin pitkään kuin mahdollista. Minusta siihen pitää kuulua sallia ja auttaa armollisessa kuolemassa, Hämäläinen sanoo.

Viinasen mielestä kovilla kivuista kärsivällä potilaalla tulisi olla oikeus päättää elämästään, mikäli loppuelämältä ei ole odotettavissa enää muuta kuin kipua ja särkyä. Viinanen itse on puhunut avoimesti sairastamastaan Parkinsonin taudista.

– Tässä itse kukin Parkinsonin potilas tietää mikä lopputilanne tulee olemaan, kenellä vaikeampi ja kenellä vähemmän vaikea, mutta aika hankala olotila joka tapauksessa. En ymmärrä, minkä riivatun takia täältä ei voi päästää pois aikaisemmin, Viinanen sanoo.

Lääkäriliitto vastustaa

Kansalaisaloitteen tekijöiden mukaan eutanasian hyväksymisen kannalla on yli 85 prosenttia suomalaisista, suurin osa sairaanhoitajista ja yli puolet lääkäreistä. Lääkäriliitto ei kuitenkaan aloitetta hyväksy.

Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Heikki Pälven mukaan kuolevien potilaiden kanssa tekemisissä olevista saattohoitolääkäreistä suurin osa vastustaa eutanasian sallimista.

– Tämä on yleismaailmallinen lääkäreiden näkemys. Lääkäreiden kohdalla tässä on kaksi ristiriidassa olevaa arvoa. Toisaalta kärsimyksen lievittäminen ja toisaalta elämän ylläpitäminen, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Pälve sanoo.

Eutanasia on Euroopassa sallittu Hollannissa, Belgiassa ja Luxemburgissa. Pälven mielestä vertailu Hollannin ja Suomen välillä ei ole mielekästä.

– Hollannissa kansalaisten vapaudet ovat kaikin puolin toisenlaiset. Siellä voi pössytellä kahviloissa huumeiksi katsottavia aineita, se on yhteisönä erilainen, Pälve sanoo.

Lääkäriliittoa huolestuttaa erityisesti eutanasian yleistyminen, mikäli lainsäädäntö sen sallii. Pälven mukaan hollantilaisista kolme prosenttia kuolee tänä päivänä eutanasiaan, mikä Suomessa tarkoittaisi 1 500 kuolemaa vuodessa.

Kansalaisaloitetta eutanasian laillistamiseksi ovat valmistelleet Viinasen lisäksi entiset kansanedustajat Esko Seppänen, Ilkka Taipale, Osmo Soininvaara ja Henrik Lax. Aloitteen allekirjoittajiksi on kerätty lista vaikutusvaltaisia tukijoita, joiden nimet paljastetaan tänään kello 12.