Viron pääministeri kieltäytyy eroamasta – "En anna taistelematta kääntää Viroa vasemmalle"

Hallituskumppanit ovat vaatineet Taavi Rõivasin eroa, ja koko hallitus on joutunut äkkiä katkolle.

Viro
Taavi Rõivas
Taavi RõivasJulian Warnand / EPA

Viron pääministeri Taavi Rõivas torjuu vaatimukset erostaan, mutta myöntää, että nykyisen hallituksen pohja on kaatunut.

Virossa räjähti maanantaina poliittinen pommi, kun Rõivasin reformipuolueen hallituskumppanit – sosiaalidemokraatit sekä Isänmaan ja Res Publican liitto – ilmoittivat, että ne haluavat hallituksen vaihtavan pääministeriä.

Rõivas ilmoitti tiistain lehdistötilaisuudessa puolueensa johdon ja parlamenttiryhmän ylimääräisen kokouksen jälkeen, ettei hän aio erota ja on valmis luottamuslauseäänestykseen.

Sosiaalidemokraattien parlamenttiryhmän johtaja Andres Anvelt sanoi Rõivasin ilmoituksen jälkeen Viron yleisradioyhtiölle ERR (siirryt toiseen palveluun):lle, ettei sosiaalidemokraateilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin tukea opposition epäluottamuslausetta pääministerille.

Demarit valmiit keskustan hallitukseen

Rõivas julisti, ettei hän anna taistelematta kääntää Viron linjaa vasemmalle, ja vaatii asiasta julkista keskustelua parlamentissa.

– Ilman äänestystä emme alistu. Olemme rakentaneet lastemme tulevaisuuden oikeistolaisen Viron perustalle, ja sitä puolustamme edelleen. Haluan katsoa kansanedustajia silmiin sillä hetkellä, kun he äänestävät vasemmistokäänteen puolesta, Rõivas sanoi.

Yllättävän nopea käänne hallituskeskustelussa sai alkunsa keskustapuolueen viimeviikkoisesta puoluekokouksesta, jossa valittiin puolueen johtoon Jüri Ratas.

Toisin kuin puoluetta siihen saakka johtanut perustajansa Edgar Savisaar, Ratas kelpaa muille puolueille kumppaniksi. Sosiaalidemokraattien Jevgeni Ossinovski on jo maininnut hänet hyvänä pääministeriehdokkaana. Reformi ja keskusta ovat Viron suurimmat puolueet.

Lehdistö kannattaa pääministerin vaihtamista

Viron lehdet olivat aamun pääkirjoituksissa sillä kannalla, että pääministerin vaihtaminen – ja ehkä jopa hallituspohjan muuttaminen – olisi hyvä ajatus.

Eesti Päevaleht (siirryt toiseen palveluun)katsoo, että Viron politiikkaan vaikuttaisi tuoreuttavasti, jos reformi jäisi pois hallituksesta. Lehti varoittaa kuitenkin liiasta kiireestä, jossa kaikki aiemman hallituksen uudistushankkeet peruttaisiin eikä tilalle tarjottaisi uusia ja parempia.

Postimees (siirryt toiseen palveluun)-lehden pääkirjoituksen mukaan Viron olisi hyvä päästä politiikkansa pysähtyneisyyden tilasta. Viro on EU:n puheenjohtajamaa ensi vuoden loppupuolikkaan, ja siltäkin kannaltan hyvä valita nykyistä tarmokkaampi pääministeri, kunhan vaihtaminen todella tarkoittaisi uutta energiaa, lehti kirjoittaa.

Sen mukaan Ratasin ainoa vahvuus näyttää toistaiseksi olevan se, ettei hän ole Savisaar eikä Rõivas, eikä keskustan mahdollisesta hallituspolitiikasta ole vielä mitään selkoa.

Õhtuleht (siirryt toiseen palveluun)-lehden mielestä Rõivasin vaihtaminen olisi eduksi reformipuolueelle. Hallitusta virkistäisi, jos sitä johtaisi nykyistä yhteistyökykyisempi pääministeri, kun osa omastakaan puolueesta ei ole nykyiseen tyytyväinen, lehti perustelee.