Ensimmäinen rakennus Hanhikivellä valmis – seuraavaksi nousee pääportti, sääasema ja majoituskylä

Fennovoima vakuuttaa, että Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen kokonaisaikataulu pitää siitäkin huolimatta, että laitostoimittaja Rosatomilla on ollut vaikeuksia rakennussuunnitelmien toimittamisen kanssa.

Fennovoima
Rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen esitteli Hanhikivi 1 -ydinreaktorin sijaintipaikkaa 2016 auringonpaisteessa ja kypärä päässä.
Rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen esittelee Hanhikivi 1 -ydinreaktorin sijaintipaikkaa.Arto Veräjänkorva / Yle

PyhäjokiFennovoima tiedotti maanantaina uudessa koulutuskeskuksessaan, että hankkeen kokonaisaikataulu pitää, huolimatta venäläisen laitostoimittajan viime aikaisista vaikeuksista toimittaa suunnitelmia ja dokumentteja Fennovoimalle ja edelleen Säteilyturvakeskukselle.

Fennovoiman viestintäjohtaja Maira Kettunen torjuu julkisuudessa olleet tiedot laitostoimittajan vaihdosta.

– Rosatom ainoastaan vahvistaa projektia siirtämällä siihen resursseja konsernin sisällä Atomstroyexportista, Maira Kettunen alleviivaa.

Ydintekniikka-asiantuntija Minttu Hietamäki Fennovoimasta puolestaan vakuuttaa, että tiivistetty kokonaisaikataulu on realistinen, ja aineiston viivästyksistä huolimatta suunnittelu on jatkunut keskeytyksettä muilta osin.

– Aineistoa toimitetaan Säteilyturvakeskukselle useissa loogisissa asiakokonaisuuksissa tämän ja ensi vuoden aikana, Minttu Hietamäki selvittää.

Ensimmäinen kiinteä rakennus käyttöön

Hanhikiven lähes 100 hehtaaria laajalla teollisuusalueella on otettu käyttöön 1200 kerrosneliömetrin koulutusrakennus.

Alueen ensimmäisen, pysyvään käyttöön jäävän rakennuksen tärkein tehtävä on tarjota tulo- ja turvallisuuskoulutus jokaiselle ydinvoimala-alueelle saapuvalle työntekijälle.

Jokaiselta ydinvoimala-alueella vaaditaan tulokoulutus, tentti ja kulkulupa

Jouni Sipiläinen

Ajan myötä harmaaksi kelottuva koulutuskeskus on tehty ristiinlaminoidusta puusta. 2,3 miljoonaa euroa maksaneen kiinteistön on rakentanut oulaistelainen Sorvoja Oy.

Rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen Fennovoimasta kertoo, että hankkeen työmaarekisterissä on nyt 330 yritystä, joista Suomesta 315. Puolet suomalaisista yrityksistä tulee Pohjanmaan kolmesta maakunnasta.

Työmaalla työskentelee päivittäin jo 190 henkilöä, ja tulokoulutuksen on suorittanut 1400 ihmistä.

– Lähiaikoina rakennamme valmiiksi pääportin, sitten alueelle nousee 120 metriä korkea sääasema ja majoituskylä noin 1000 hengelle, Sipiläinen luettelee.

Ennen voimalaitoksen rakentamisen alkamista vuonna 2018 Fennovoima aikoo investoida ydinvoimala-alueeseen 400 – 500 miljoonaa euroa, Sipiläinen arvioi.

Ennen ydinvoimalaitoksen rakentamista Fennovoima tarvitsee vielä sille rakentamisluvan. Ennen vuodelle 2024 suunniteltua käynnistämistä hanke tarvitsee myös käyttöluvan.