Lehti: Ennakkoäänestys lupaava demokraateille

Hillary Clintonin vahvat taustaryhmät ovat äänestäneet vilkkaasti presidentinvaalin ennakkoäänestyksessä, kertoo Politico-lehti.

USA:n presidentinvaali
Ennakkoon äänestäjiä jonottamassa äänestyspaikalla Pohjois-Hollywoodissa, Kaliforniassa 5. marraskuuta.
Ennakkoon äänestäjiä jonottamassa äänestyspaikalla Pohjois-Hollywoodissa, Kaliforniassa 5. marraskuuta.Eugene Garcia / EPA

Yhdysvaltain politiikan analysointiin erikoistunut Politico-lehti (siirryt toiseen palveluun) on julkaissut artikkelin maan presidentinvaalien ennakkoäänestyksestä.

Vaikka äänestyksen tuloksia ei tietenkään ole julkistettu, äänestämässä käyneet tiedetään ja heidän taustatiedoistaan saadaan aineistoa vaalien kulun arvioimiseen, sillä eri etnisillä ryhmillä on keskimäärin erilainen suhtautuminen Donald Trumpiin ja Hillary Clintoniin.

Ennen varsinaista äänestyspäivää 46 miljoonaa yhdysvaltalaista oli äänestänyt ennakkoon. Monessa osavaltiossa tehtiin ennakkoäänestysennätys.

Esimerkiksi Nevadassa ja Floridassa mustaihoiset ja latinot ovat käyneet äänestämässä tavallista vilkkaammin. Näiden ryhmien oletetaan kannattavan erityisesti demokraattien Clintonia.

Nevada on aiemmin tunnettu republikaaneihin kallistuvana vaa'ankieliosavaltiona. Politicon arvion mukaan Nevada voi tällä kertaa kääntyä demokraateille.

Nevadassa ennakkoäänestysaikaa jouduttiin paikoin pidentämään suuren osanoton takia. Paikallinen republikaanijohtaja harmitteli, että äänestyspaikat olivat auki "tiettyjä äänestäjiä varten".

Floridassa oli viime keskiviikkoon mennessä 429 000 latinoa käynyt äänestämässä. Tämä on yli 1,5-kertainen määrä edellisiin vaaleihin verrattuna.

Havainnoitsijat ovat todenneet Pohjois-Carolinassa suuren mustien äänestäjien joukon ennakkoäänestyksen viimeisinä päivinä.

Naiset jylläävät Atlantin rannikolla

Naisten uskotaan olevan vahvasti Clintonin kannalla. Naisten on havaittu äänestäneen vilkkaasti ainakin Pohjois-Carolinassa, Georgiassa ja Floridassa. Asiantuntijoiden mukaan naiset useimmiten joko tukevat Clintonia - tai vähintäänkin vastustavat Trumpia.

Floridassa naiset muodostavat 52,8 prosenttia äänestäjäkunnasta. Floridan ennakkoäänistäjistä 55 prosenttia on ollut naisia.

Pohjois-Carolinasta on käytettävissä tavanomaista paremmat äänestäjätiedot.

Sunnuntaihin mennessä myös Pohjois-Carolinan äänestäjistä 55 prosenttia oli ollut naisia. Heistä 46 prosenttia oli rekisteröitynyt demokraattien ja 30 prosenttia republikaanien kannattajiksi, ja loput olivat sitoutumattomia.

Ennakkoäänestyskartta vaikuttaa asiantuntijoiden mukaan Nevadan ja Floridan vaa'ankieliosavaltioissa samankaltaiselta kuin vuonna 2012, jolloin Barack Obama voitti ne molemmat. Asiantuntijoiden mukaan Trumpin olisi saatava huomattavan paljon demokraattiääniä, jotta hän voisi voittaa nämä itselleen hyvin tärkeät osavaltiot.

Yle seuraa vaaleja kattavasti, tutustu tarjontaamme täältä. Vaaleja voit seurata myös uudistuneessa Yle Uutisvahdissa, lataa sovellus puhelimeesi täältä.