1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenneturvallisuus

Jarruvalot ja pitkät vilkkumaan, hätävilkku tarvittaessa – näin varoitat muita tiellä liikkuvista hirvistä

Hirvikolarilta voi välttyä laskemalla ajonopeutta, mutta myös keskittymällä kännykän räpläilyn sijaan tärkeimpään, eli liikenteeseen.

liikenneturvallisuus
Hirvi tien varressa
Mika Moksu / Yle

Mitä tehdä, kun hirvi loikkii tiellä ja autoilija haluaisi varoittaa muita liikenteessä liikkuvia? Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara neuvoo, että pitkien valojen väläyttäminen herättää vastaantulevan huomion ja nostaa vireystilaa.

– Sillä tavalla muut ovat valppaana ainakin jonkin aikaa. Huomion herättäminen on asian ydin, Elovaara korostaa.

Jarruvaloja vilkuttamalla pystyy varoittamaan myös takana kulkevia autoilijoita. Hätävilkkuakin voi käyttää, jos esimerkiksi joutuu hirven takia pysäyttämään auton tai hiljentämään selkeästi.

Myös metsässä kuikuilevista hirvistä kannattaa varoitella muita autoilijoita, vaikka ne eivät vielä tiellä olisikaan.

– Jos näkee yhden hirven, niitä on todennäköisesti useampia liikkeellä ja suunta on niillä sama. Hirvi ei todennäköisesti tule huvikseen tienpientareelle, vaan kyllä sillä on aikomus yli tulla.

Kännykkä pois kädestä

Hirven käyttäytymiseen autoilija ei voi vaikuttaa, mutta omaan liikennekäyttäytymiseen voi. Esimerkiksi hirvistä varoittavat merkit kannattaa ottaa tosissaan.

– Yksi tehokkain tapa välttää hirvikolari on nopeuden laskeminen. Jos ajaa esimerkiksi iltahämärässä satasen rajoitusalueella ja tiellä on hirvivaroitusmerkki, voi nopeuden tiputtaa selkeästi vaikka kahdeksaankymppiin, silloin tulee paljon enemmän aikaa reagoida, Ari-Pekka Elovaara sanoo.

Tärkeää on myös käyttää ajovaloja mahdollisimman tehokkaasti ja seurata maastoa hirvien varalta. Erityisesti pimeällä kannattaa pitää silmällä tienpientareita.

– Olennaista on myös, ettei touhua mitään muuta autossa, vaan keskittyy ajamiseen. Jos ajetaan kovaa, käytetään valojakin miten sattuu ja on vielä puhelin kädessä, on huomio ihan muualla eikä välttämättä huomaa tienpientareella olevaa hirveä, Elovaara muistuttaa.

Lue seuraavaksi