1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Influenssa on jo ehtinyt Suomeen – suojaa haluavalla alkaa olla kiire

Influenssa A -tapauksia on tältä syksyltä rekisterissä 111. Tapauksia on varmasti enemmän, koska kaikista ei tehdä laboratoriovarmistusta.

Kotimaan uutiset
Kuvassa rokotetaan.
Susanna Wacklin / Yle

Syksyn ensimmäiset influenssatapaukset on jo varmistettu. Eniten tapauksia on todettu pohjoisemmassa osassa Suomea.

– Tapauksia on todettu Länsi-Pohjan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, mutta myös pääkaupunkiseudulla, Etelä-Pohjanmaalla ja Kymenlaaksossa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Niina Ikonen.

Ikosen tieto perustuu kliinisten laboratorioiden varmistamiin ja ilmoittamiin tapauksiin. Yhteensä influenssa A -tapauksia on tältä syksyltä rekisterissä 111.

– Pitää muistaa, että tapauksia on varmasti enemmän, koska kaikista ei tehdä laboratoriovarmistusta. Se kuitenkin osoittaa, että virusta kiertää Suomessa.

Tarkempien analyysien mukaan varmistetut tapaukset ovat A-viruksen H3N2-alatyyppiä. Toinen maailmalla kiertänyt influenssa A -virus on pandeeminen H1N1-alatyypin virus.

– Sitäkin voi jo olla Suomessa, mutta nyt näyttää, että H3N2-virus on valtatyyppiä, Ikonen jatkaa.

Samalla hän muistuttaa, että tilanne voi muuttua ihan missä tahansa vaiheessa ja Suomessa tullaan vielä kauden aikana toteamaan sekä influenssa A:n molempia alatyypin tapauksia että influenssa B -viruksia.

Mahdollisesta taudin laajuudesta Ikonen ei anna minkäänlaista arviota.

– Influenssan yllätyksellisyys on siinä, että joka vuosi se muistaa tulla Suomeen, mutta minkälainen kaudesta tulee, sitä on hyvin vaikea ennustaa.

Rokotteesta suoja kolmea virustyyppiä vastaan

Pistettävä rokote antaa suojan kolmea eri virustyyppiä vastaan.

– Rokotteessa on molempia influenssa A:n alatyypin viruksia ja influenssa B:stä toisen kehityslinjan virus eli Victoria-haaran virus.

Rokote tehoaa maailmalta saatujen tietojen ja THL:n tutkimusten perusteella hyvin.

– Näyttäisi, että rokote antaa hyvän suojan, erityisasiantuntija muistuttaa.

Ikosen mukaan rokote antaa suojan tautia vastaan noin parissa viikossa.

– Se on ensisijainen suoja influenssaa vastaan.

Varsinkin riskiryhmiin kuuluvien kannattaa ottaa rokote. Heitä ovat muun muassa raskaana olevat naiset, pienet lapset ja tiettyjä perussairauksia sairastavat vanhukset.

Viime kaudella influenssan sairastanut ei välttämättä ole suojassa tällä kaudella, koska silloin valtaviruksena kiersi influenssa A (H1N1) -alatyypin virus.

Esimerkiksi viime kaudella sairastettu pandeemisen H1N1-viruksen aiheuttanut tauti ei suojaa H3N2-virusta vastaan tai päinvastoin.

Lue seuraavaksi