Raviradasta Ravilaaksoon – Vaasan Hietalahtea kehitetään nyt asukkaiden käyttöön

Vaasan raviradan alue sijaitsee aivan keskustan tuntumassa. Raveja siellä on ollut vielä tänä vuonnakin, mutta jatkossa aluetta ruvetaan muokkaamaan ihan toisenlaiseen käyttöön.

Vaasa
Vaasan raviradan alue tulee muuttumaan paljon lähivuosien aikana.
Vaasan raviradan alue tulee muuttumaan paljon lähivuosien aikana.Jarkko Heikkinen/Yle

Vaasan raviradan kohtalonkellot alkoivat soida kymmenen vuotta sitten, kun raviradan katsomo tuhoutui tulipalossa. Raveja päästiin toki jatkamaan mutta olosuhteet eivät enää olleet entisenlaiset. Viime kesänä Hietalahdessa ravattiin viimeiset ravit ja nyt katse on tulevassa.

Vaasan raviradalla ravattiin kesällä viimeiset ravit.
Vaasan raviradalla ravattiin kesällä viimeiset ravit.Jarkko Heikkinen/Yle

Alueelle, Ravilaaksoksi nimetylle, on suunnitteilla nykyaikainen kaupunginosakeskus, alueella olevaa ruutukaavaa unohtamatta. Alueen osallistumis- ja arviointisuunnitelma on valmistunut ja se on nähtävillä sekä kommentoitavana.

Alueen kehittämiseksi järjestettiin kolme vuotta sitten arkkitehtikilpailu ja nyt sen sekä yleissuunnitelman pohjalta on tehty ehdotus alueen tulevaisuudesta. Suunnitelmissa on rakentaa alueelle mm. asuntoja noin 2500 asukkaalle. Rakennukset olisivat pääosin 4-6 -kerroksisia. Ravilaaksoon suunnitellaan myös liike- ja toimitiloja sekä palveluita. Olennaisena osana aluetta ovat myös katu- ja puistoalueet.

Jalankulkijoiden ehdoilla

Vaasan kaupungin kaavoitusarkkitehti Oliver Schulte-Tigges kertoo, että yhtenä tavoitteena on tehdä jalankulkukaupunki.

Raviradan tilalle suunnitellaan nykyaikaista kaupunginosakeskusta.
Raviradan tilalle suunnitellaan nykyaikaista kaupunginosakeskusta.Jarkko Heikkinen/Yle

– Se ei tarkoita, etteivätkö autot mahtuisi joukkoon, vaan sitä, että asiat ovat saavutettavissa jalan, eli se olisi jalankulkijoiden ehdoilla toteutettu.

Saavutettavuudella hän viittaa mm. alueella jo valmiina oleviin palveluihin, kuten jalkapallostadioniin, jäähalliin, kouluihin ja lähikauppoihin. Ne sijaitsevat aivan Ravilaakson tuntumassa.

Kaupunkilaiset saavat osallistua

Kaavoitusarkkitehti Schulte-Tigges sanoo, että tavoitteena on päästä rakentamaan vuonna 2020. Asemakaavaehdotus on todennäköisesti ensi vuoden lopulla hyväksyttävänä kaupunginhallituksen suunnittelujaostossa ja lainvoimainen asemakaava voisi olla vuoden 2018 alussa.

Nyt saavat kaupunkilaiset lausua mielipiteensä alueen osallistumis- ja arviointisuunnitemasta. Aikaa on marraskuun 21. päivään saakka. Kaikille avoin yleisötilaisuus alueen kehittämisestä järjestetään tammikuun puolenvälin jälkeen. Tammikuussa avataan yleisölle myös nettikysely, jossa kaupunkilaiset voivat jatkaa kommentointia ja ideoida uutta kaupunginosaa.