Lakkautetussa pankkikonttorissa kuuluu kuntoilijoiden puhina ja painojen kolke

Suomessa on suljettu viime vuosina satoja pankkikonttoreita. Monissa niistä toimii tänä päivänä kuntosali.

kuntosalit
Kunto Aitan yrittäjä Niina Riihimäki.
Yrittäjä Niina Riihimäki avasi toisen Kunto Aitan entiseen osuuspankin Niinivaaran konttoriin parisen vuotta sitten. Jouki Väinämö / Yle

Pankit ovat perinteisesti toimineet kaupunkien, kylien ja kaupunginosien paraatipaikoilla.

On siis luonnollista, että silloin kun pankkikonttori on suljettu, se on harvoin jäänyt tyhjän pantiksi.

Vuosien 2009–2014 välillä Suomessa lakkautettiin noin 400 konttoria. Viimeisen noin 30 vuoden aikana on maastamme kadonnut noin 2 300 pankkikonttoria.

Esimerkiksi Joensuun kantakaupungissa toimii kolme kuntosalia entisissä pankin tiloissa.

LadyLine löytyy lakkautetun Pohjois-Karjalan Säästöpankin mahtavan talon yläkerrasta torin laidalta. Evo toimii entisissä Postipankin ja sitä seuranneen Sampo Pankin talossa Kirkkokadun ja Siltakadun kulmauksessa.

"Kodin tai palvelujen lähellä"

Kun matkataan ydinkeskustasta Pielisjoen toiselle puolelle Niinivaaran kaupunginosaan, siellä toimii Kunto Aitta entisessä pankkikonttorissa. Joensuun Seudun Osuuspankki lakkautti Niinivaaran ja Kontiolahden Lehmon konttorit lokakuussa 2013.

Tämä sattui olemaan hirmu hyvällä paikalla ostoskeskuksen läheisyydessä.

Niina Riihimäki

Niinivaran konttori ehti olla tyhjillään vuoden päivät, ennen kuin yrittäjä Niina Riihimäki avasi tiloissa toisen Kunto Aitan. Hän oli perustanut ensimmäisen Kunto Aitan Karsikkoon 2010-luvun alussa.

– Tämä sattui olemaan hirmu hyvällä paikalla ostoskeskuksen läheisyydessä. Tässä on muitakin palveluja.

– Minulla on se ajatus, että tällaiset lähisalit ovat kiinnostavia. Kuntosalin pitää olla kodin lähellä tai palvelujen lähellä, että on helppo tulla. Useinhan pankit ovat olleet aika keskeisellä paikalla, Niina Riihimäki sanoo.

Miesten pukuhuone holvissa

Alakerran entisistä henkilökuntatiloista löytyvät nyt kuntosaliasiakkaiden pukuhuoneet ja ryhmäliikuntatila. Miesten pukuhuone on rakennettu asiakasholviin.

Katutason pankkisalissa on nyt varsinainen kuntosali laitteineen ja painoineen. Yrittäjän mukaan entinen pankkikonttori muuttui yllättävän kivuttomasti kuntosaliksi.

– Kyllä mie ajattelen, että tämä oli todella toimiva. Ensinnäkin tämä oli hirmu siisti jo tullessa, joten meidän ei tarvinnut kauhean paljon remonttia tehdä. Ilmanvaihto toimii hyvin ja tila on korkea. Hyvä tässä on ollut toimia, Niina Riihimäki sanoo.

Pohjois-Karjalassa kuntosali toimii lakkautetun pankin tiloissa esimerkiksi myös Lieksassa. Pielisen itärannan kaupungin entisissä pankkikonttoreissa toimii lisäksi muun muassa kirjakauppa ja käsityöläisten taitokeskus.

Pielisen vastarannalla Nurmeksessa vanhoisa pankkikonttoreissa toimii erilaisia yrityksiä kuten tilitoimisto, luontaistuotekauppa ja taksikoppi. POP Pankki jatkaa kuitenkin pankkitoimintaa entisen säästöpankin tiloissa.

Evon kuntasali toimii Joensuussa Sampo Pankin entisissä tiloissa.
Evon kuntosali toimii Joensuussa Sampo Pankin entisessä pankkisalissa ydinkeskustassa. Jouki Väinämö / Yle