Filippiinien entinen diktaattori pääsee mausoleumista sankarihautaan

Filippiinejä 20 vuotta johtanut Ferdinand Marcos jakaa kansan mielipiteitä edelleen rajusti, vaikka hänen kuolemastaan on jo pian 30 vuotta.

Ulkomaat
Fortunato Korkus esittelee Marcosien perheen 1980-luvun koti-idylliä julisteella.
Fortunato Korkus esitteli Marcosien perheen 1980-luvun koti-idylliä julisteella. Hänen mukaansa korruptiosta ja kovasta hallinnosta syytetty Marcos oli Filippiinien paras presidentti. Kirsi Crowley/ Yle

Filippiinien entinen diktaattori Ferdinand Marcos pääsee sankarihautaan 30 vuotta dramaattisen syrjäyttämisensä jälkeen. Maan korkein oikeus teki päätöksen filippiiniläisiä jakaneessa kiistassa tänään tiistaina.

Kesäkuussa virkaan astunut presidentti Rodrigo Duterte lupasi Marcosin suvulle, että se saa siirtää murhista ja kavalluksista syytetyn diktaattorin ruumiin Manilaan sankarihautausmaalle, jossa lepää entisiä sotilaita ja presidenttejä. Diktatuurin ajan ihmisoikeusrikosten uhrit vaativat korkeinta oikeutta estämään aikeet. Korkein oikeus päätti hylätä uhrien vetoomuksen äänin 9 - 5.

Entinen presidentti Ferdinand Marcos herättää yhä suuria tunteita Filippiineillä. Osa kansasta muistaa Marcosin julmana korruptoituneena diktaattorina, jonka poikkeustilavuosien aikana surmattiin tuhansia vastustajia. Hänen kannattajansa muistavat Marcosin valtavuodet edistyksen aikana, jolloin maahan rakennettiin teitä, siltoja ja sairaaloita ja kansalla oli varaa syödä hyvin.

Sekä kannattajat että vastustajat osoittivat kovaäänisesti, joskin rauhallisesti mieltään Manilassa korkeimman oikeuden edessä. Poliisin erottamista väkijoukoista kuului huutoja: "Marcos oli Hitler". ja "Marcos sankarihautaan".

Marcosin sankarihautaamisen vastustajat pelkäävät, että Marcosin kauden julmuuksien historiankirjoitus muuttuu sankarihautauksen myötä.
Marcosin sankarihautaamisen vastustajat pelkäävät, että Marcosin kauden julmuuksien historiankirjoitus muuttuu sankarihautauksen myötä. Kirsi Crowley/ Yle

Historia muuttuu irvikuvaksi

Marcosin ajan vankeja ja kidutettuja edustavan SELDA-järjestön koordinaattori Dionito Cabillas kertoo, että korkeimman oikeuden päätös muuttaa historiankirjoitusta.

– Filippiiniläisten menestys Marcosin pudottaneessa vallankumouksessa 1986 muuttuu irvikuvaksi, Cabillas mietti korkeimman oikeuden edessä. Hänen mukaansa Marcosin suku on Filippiineille palattuaan pyrkinyt aktiivisesti muuttamaan historiankirjoitusta suvun maineesta.

Yhdysvaltalaisen Forbes-talouslehden mukaan Ferdinand Marcos oli maailman historian toiseksi korruptoitunein johtaja Indonesian presidentti Suharton jälkeen. Marcosien diktatuurihallinnon uskotaan kavaltaneen jopa kymmenen miljardia dollaria maan kassasta, tapattaneen tuhansia ja kiduttaneen kymmeniätuhansia ihmisiä parinkymmenen valtavuoden aikana.

Kansa syöksi Ferdinand Marcosin vallasta EDSA-vallankumouksessa vuonna 1986 kansainvälisten TV-kameroiden seuratessa diktatuurin lopettamista vaativia väkijoukkoja. Yhdysvallat kiidätti Marcosin perheen Havaijille. Jäljelle jäi vain presidentin puolison Imelda Marcosin tuhansien kenkien kokoelma ja jalokiviä. Marcos kuoli maanpaossa kolme vuotta myöhemmin.

Perhe palasi maahan Marcosin kuoltua. Se rakensi Marcosin ruumiille mausoleumin Marcosien kotiseudulle ja vankalle kannatusalueelle Ilocos Norteen, jossa ruumis on ollut näytteillä turisteille. Maan aiemmat presidentit eivät kuitenkaan suostuneet suvun pyyntöihin sankarihautaamisesta. Kesäkuussa Presidentti Duterte antoi luvan hautaamiseen sankarihautausmaalle Manilaan. Hän perusteli päätöstään sanomalla, että Marcos oli entinen sotilas.

Dionito Cabillas vaati korkeinta oikeutta kumoamaan luvan haudata entinen diktaattori Ferdinand Marcos sankarimenoin.
Dionito Cabillas (keskellä) vaati korkeinta oikeutta kumoamaan luvan haudata entinen diktaattori Ferdinand Marcos sankarimenoin. Hän vaatii yhä oikeutta Marcosin poikkeustilavuosien aikana kidutetuille.Kirsi Crowley/ Yle

Presidentti Duterte tuki Marcoseja

SELDA:n Dionito Cabillas uskoo, että presidentti Duterten lupaus sankarihautaamisesta johtuu tämän läheiseistä suhteista Marcosin sukuun. Duterte vihjasi aiemmin, että Marcosin tytär, Ilocos Norten provinssin kuvernööri Imee Marcos oli rahoittanut hänen vaalikampanjaansa.

Duterten isä toimi aikoinaan diktaattori Marcosin alaisena. Duterte on myös avoimesti toivonut, että Marcosin poika Ferdinand "Bongbong" Marcos olisi voittanut varapresidentin vaalit. Marcos hävisi varapresidentin paikan täpärästi vastaehdokkaalleen.

– Vaikka Imee Marcos on kiistänyt antavansa tukea Dutertelle, uskomme, että nyt on takaisinmaksun aika, Cabillas miettii.

"Marcos oli mahtavin"

Mielenosoituksessa poliisimuurin toisella puolella Ferdinand Marcosin kannattajat olivat sonnustautuneet t-paitoihin, joihin oli kuvioitu entisen diktaattorin profiili.

– Presidentti Marcos oli Filippiinien mahtavin presidentti. Presidentti Duterte on kuin Marcos, koska hänkin on köyhien puolella, iloitsi Fortunato Korkus. Hän kantoi julistetta, jossa Marcosien perhe istui kauniina ja iloisena nurmikolla ennen joutumistaan maanpakoon vuonna 1986.

Marcosin tukijat kiistävät historiankirjoituksen siitä, että Marcosit kavalsivat jopa kymmenen miljardia dollaria Filippiinien kassasta ja tappoivat vastustajiaan pysyäkseen vallassa.

– Marcos julisti poikkeustilan, koska Filippiinit oli kaaoksessa, Korkus sanoi.

– Marcos ei polkenut ihmisoikeuksia. Hän oli hyvä presidentti. Hän rakensi paljon rakennuksia ja perusrakenteita maahamme, sanoo 19-vuotias KL de Cavidas.

Marcosin suvun suosio on kasvanut Filippiineillä.
Marcosin suvun suosio on kasvanut Filippiineillä. Entistä presidenttiä kiitetään edistyksellisestä valta-ajasta. Marcosin poika Ferdinand Bongbong Marcos hävisi vain täpärästi varapresidentin vaalit tänä vuonna.Kirsi Crowley/ Yle

Marcosin suku kiitollinen

Ferdinand "Bongbong" Marcos Jr on kiittänyt presidentti Dutertea luvasta isänsä sankarihautaamiseen.

– Jälleen kerran, korkein oikeus on jalomielisesti pitänyt yllä lainvoimaa. Olemme myös vilpittömän kiitollisia presidentti Dutertelle hänen horjumattomasta sitoumuksestaan, joka auttoi meitä, Bongbong Marcos ilmoitti lausunnossaan. Hän toivoi päätöksen parantavan kansakunnan haavat.

Diktaattorin tytär, kuvernööri Imee Marcos pyysi rauhaa ja anteeksiantoa. "Älkäämme keskustelko tästä enää. Päästäkää irti vihastanne", hän kehotti.

Ihmisoikeusrikosten uhrien mukaan haavat eivät parannu ilman oikeutta. Cabillasin mukaan oikeutta ei nyt saatu.