Omaisuutensa myynyt Leevi Hautamäki, 24, varustaa jo matkailuautoaan – kohta maailma kutsuu

Humppilan asuntonsa matkailuautoon vaihtanut Leevi Hautamäki suunnittelee pitkää matkaa: ensin vuosi Euroopassa, toinen ehkä Afrikassa, ja siitä eteenpäin miestä kuljettaa sattuma. Tärkeintä Leevin matkalla on auttaa ihmisiä ja kerätä näiden tarinat talteen.

Elämäntapa ja vapaa-aika
Yle Uutiset Häme: Maailma kutsuu Leevi Hautamäkeä
Yle Uutiset Häme: Maailma kutsuu Leevi Hautamäkeä

Omaisuutensa realisoinut Leevi Hautamäki yksinkertaisesti noudatti sydämensä ääntä, kun päätti myydä omaisuutensa (siirryt toiseen palveluun) tori.fi-sivustolla ja lähteä maailmalle. Leevi sai asuntoauton alleen, kun kohdalle osui ihminen, joka halusi vaihtaa asuntoautonsa Leevin asuntoon. Nyt asuntoauto on parkissa Tammelassa Hautamäen äidin pihassa. Meneillään on asuntoauton varustaminen, sponsoreiden hankkiminen ja matkan miettiminen.

Idean matkaansa Leevi Hautamäki kertoo saaneensa alkuvuodesta, kun oli partiokavereineen reissussa Uudessa-Seelannissa. Siellä hän sai esimakua maailman suuruudesta ja ihanuuksista. Leevin silmät aukesivat, ja hän tiesi, että on pakko lähteä reissaamaan enemmän.

Maailman toisella laidalla matkakipinä tarttui nuorukaiseen iltanuotiolla. Hän heitti kavereilleen ajatuksen siitä, että kenties jättääkin kaiken ja lähtee reissaamaan – ja kaverit komppasivat. Kaikki lähti helposti rullaamaan, kun alkukipinä oli tullut, sanoo Hautamäki.

– Tehtiin vaihtokaupat asunnosta ja asuntovaunusta. Asunnon mukana menivät kalusteet. Kaiken muun irtaimiston ja omaisuuden tyhjensin asunnosta, ja sitä on nyt myyty pikkuhiljaa eteenpäin.

Tärkeimpiä partiohuivi ja armeijabaretti

Moni pitää kynsin hampain kiinni siitä, mitä on onnistunut samaan kasaan. Leevi Hautamäki sanoo, että kamaa ei ole ikävä.

– Tavaraan ei kannata liikaa kiintyä. On tietysti jotain tärkeitä asioita, esimerkiksi partiohuivi ja armeijabaretti, jotka ovat kokemuksiin sidottuja. Mutta kuuluu luonnon kiertokulkuun, että tavara vaihtaa omistajaa.

Toisaalta nuori mies ei myöskään niellyt tulevaisuudenkuvaa oravanpyörään hyppäämisestä. Hän ei suostunut siihen, että ensimmäisen asunnon jälkeen hankkisi toisen, kolmannen, ja että pyhittää elämänsä työlle ja kenties perheelle – ainakaan vielä.

Leevi sanoo, ettei oravanpyörästä kukaan kuitenkaan pidä, ei ainakaan pidemmän päälle. Hän toteutti yhden unelmansa hankkimalla oman asunnon ja nyt on seuraavan unelman, matkan vuoro. Asuntoautoonsa Leevi on tyytyväinen. Asuntoauto on yhdelle juuri sopivan kokoinen, tosin se on rekisteröity neljälle.

Leevi Hautamäen äiti Ulla Hautamäki piti pojan ideaa hienona. Hän on vahvasti sitä mieltä, että on rohkeutta väistää kuuluisa oravanpyörä ja että matkalla ihminen oppii. Oppii ratkomaan asioita ja selviytymään. Tulee vieläkin vahvemmaksi.

YouTube-studio pyörien päällä

Leevi Hautamäki suunnittelee kuvaavansa matkalla ihmisten tarinoita.

– Neljälle hengelle rekisteröity asuntoauto on hyvä siltä varalta, jos matkan varrella tulee kyytiin liftareita tai ihmisiä, jotka vain haluavat tulla osaksi matkaa mukaan. Vieras saa hypätä etupenkille ja kertoa omaa tarinaansa.

Leevi Hautamäki asuntoauton ovella
Leevi Hautamäki haluaa yhdistää auttamisen reissaamiseen.Eeva Hannula / Yle

Asuntoauto onkin myös studio, eli mukana liikkuvat tietokoneet ja videontekovälineet.

– Olen jo luonut YouTube-kanavan, joka sai nimen Rodas (siirryt toiseen palveluun), eli Road of Dreams and Stories. Kuvaan sitten matkalla, keitä milloinkin tulee vastaan, esimerkiksi laitapuolen kulkijoita tai kerjäläisiä. Jos joku haluaa kertoa tarinansa, niin annan kertoa.

– Jos toisaalta tulee vastaan ihmisiä, joilla eivät asiat ole yhtä hyvin kuin itsellä, yritän myös auttaa. Jos ihminen haluaa jakaa omasta tarinastaan, niin minä voin antaa neuvoja ja repullisen tarvikkeita, puhtaan vaatekerran, hyvät kengät ja ruokaa. Tämä on yksi lukuisia ideoita, joita jatkuvasti tulee. Tietenkin YouTubeen tulee myös perusmatkakuvauksia ja musiikkivideoita.

Leevi Hautamäki siis haluaa yhdistää auttamisen reissaamiseen. Tärkeää on sekin, että ihmiset saavat kertoa tarinansa, ja toiset sen nähdä ja kuulla. Olla kokemassa sitä, mitä muualla maailmassa tapahtuu "tavallisen tallaajan" silmin.

Leevi laskee, että lähtiessä pohjakassan pitäisi olla vähintään 10 000 euroa, millä hän pärjäisi tien päällä vähintään vuoden. Hän toivoo, että saisi matkan varrelta ihmisiltä lahjoituksia tai pääsisi itse tekemään rakennusmiehen töitä. Kun on intohimo ja tahto tehdä jotain, niin kyllä keinot löytyvät, hän uskoo.

Ensimmäiseksi Jäämeri – sitten Afrikka

Leevi Hautamäki tietää, mihin matkailuauton nokka kääntyy, kun hän Tammelasta tammikuussa starttaa. Leevi ei lähde etelään vaan pohjoiseen.

– Suunnitelmissa on ajaa Lappia kohden, sieltä Jäämerelle ja käydä Jäämeressä hyisessä vedessä uimassa. Sitten pujottelen rauhallista tahtia alas Norjaa ja Ruotsia ja sieltä alaspäin kohden etelää.

– Ajattelin kiertää ensimmäisen vuoden Euroopassa, eli pidän matkan ensimmäisen osuuden helppona harjoituksena, kun vakuutukset ja tiepalvelut ovat suhteellisen samantyyppisiä Euroopassa. Saan tuntumaa ja kokemusta.

Toinen vuosi voikin viedä miehen esimerkiksi Afrikkaan tai Aasiaan, tai todennäköisesti jopa Amerikkaan.

Entäpä kotiinpaluu? Leevi Hautamäki ei vielä tarkkaan tiedä, milloin tulee takaisin Suomeen. Tavoite on, että niillä main, kun hän täyttää 30 vuotta.

Maailma on avoin, miksei siis heittäytyä sinne ja antaa mennä vaan, sanoo Leevi Hautamäki. 24-vuotias muistuttaa, että on se avoinna kaikille, eikä lähtöön tarvita muuta ihmeellistä kuin päätös: nyt minä lähden!