SDP:n budjettivaihtoehto: lisää veroja varakkaimmille, enemmän rahaa koulutukseen

Oppositiopuolue elvyttäisi julkisella rahalla ja panisi reilut 100 miljoonaa uusiin elinkeinoihin. 

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitteli vaihtoehtobudjettia tiedotustilaisuudessa Helsingissä tiistaina. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

SDP:n ehdottamat muutokset hallituksen budjettiesitykseen eivät ole suuruusluokaltaan valtavia. 54 miljardin budjettiin SDP lisäisi menoja 1,4 miljardia ja kasvattaisi tuloja 1,8 miljardia. Se ottaisi vähemmän velkaa kuin nykyinen hallitus.

Sosiaalidemokraatit kuitenkin painottaisivat esimerkiksi verotusta eri tavalla kuin nykyinen keskusta-oikeistolainen hallitus. Veroratkaisut suosisivat puheenjohtaja Antti Rinteen mukaan pieni- ja keskituloisia.

– Ollaan aika eri linjoilla epäoikeudenmukaisuuden näkökulmasta. Pienillä tuloilla ostovoima paranee eikä heikkene, Rinne tiivistää.

SDP kiristäisi pääomaverotusta kahdella prosentilla, samoin suuria perintöjä ja tuloja verotettaisiin enemmän. Se myös peruisi indeksileikkauksia.

Lisää tuloja kaivettaisiin myös verottamalla finanssialaa. Myös niin sanotut sijoitusvakuutukset pantaisiin verolle. SDP myös peruisi hallituksen "kaverikapitalismiksi" nimittämänsä esitykset – metsälahjaveron, yritysvähennyksen sekä perintö- ja lahjaveron alennuksen.

Työeläkemaksuja alennettaisiin tilapäisesti purkamalla emu-puskureita.

Lapsille harrastusrahaa

Vasemmistopuolue käyttäisi enemmän rahaa koulutukseen ja sivistykseen kuin hallitus.

Suurimmat menolisäykset se tekisi opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonaloille – homekouluja korjattaisiin, Kansallisteatteria peruskorjattaisiin ja jokaiselle lapselle taattaisiin rahat yhteen harrastukseen, mihin budjetoitaisiin 10 miljoonaa euroa.

Eniten maksaisi opintorahaleikkauksen peruminen ja yliopistoille maksettava lisäraha.

Kasvua kiertotaloudesta?

Talouskasvua pitäisi löytää. Osa siitä olisi kotimaisen kysynnän lisäämistä, kun pieni- ja keskituloisilla jäisi rahaa kulutukseen.

Kysyttäessä mihin SDP satsaa luodakseen talouskasvussa, Rinne mainitsee ensimmäisenä matkailun.

– Kasvu tulee matkailusta. Meillä on siellä paljon potentiaalia, Rinne sanoo.

Elinkeinoelämää SDP buustaisi 120 miljoonan elinkeinopaketilla. Se on silputtu pieniin osiin, joilla käynnisteltäisiin niin ”Pohjoista silkkitietä” kuin sähköautoja.

SDP näkyy luottavan myös melkoisiin dynaamisiin vaikutuksiin: jos Sitra ja Tekes saisivat 20 miljoonaa kierto- ja jakamistalouteen, se poikisi 2,5 miljardia lisää  kansantuotetta ja 75 000 työpaikkaa.

SDP:n lisäksi vasemmistoliitto julkistaa vaihtoehtobudjettinsa tänään, muut oppositiopuolueet ovat jo julkistaneet omat lukunsa. Eduskunta keskustelee vaihtoehdoista huomenna keskiviikkona.