1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pikkukunta nostaa panoksia asukaskilpailussa – maksaa nuorille tulijoille tuhansien eurojen bonuksen

Miehikkälä ryhtyy maksamaan 4 000 euron bonusta nuorille aikuisille, jotka ostavat ensiasunnon tai rakentavat kuntaan talon.

Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Miehikkälä on ottanut uusia keinoja käyttöön houkutellakseen nuoria kuntaan. Miehikkälä jakaa nyt ensimmäistä kertaa avustusta ensiasunnon ostoon tai rakentamiseen.

Avustuksen suuruus on 4 000 euroa. Se myönnetään 18–39-vuotiaille hakijoille. Avustuksen saa tänä vuonna neljä hakijaa.

– Ei se ainakaan haitaksi ole, että on tällainen bonus. Kunnan näkökulmasta tämä kannustin on pieni satsaus, sanoo Miehikkälän kunnanjohtaja Arto Ylönen.

Ylösen mukaan hakijoiden joukossa oli sekä ensiasunnon ostajia sekä niitä, jotka ovat rakentaneet talon Miehikkälään.

Miehikkälä pyrkii oikaisemaan väestörakennettaan, joka on vanhusvoittoinen. Eläkkeellä olevan väestön osuus on yli 40 prosenttia. Maakunta- ja sote-uudistuksen jälkeen kunnille on jäämässä ennenkaikkea rooli elinvoiman, työllisyyden ja yrittäjyyden edistäjänä. Miehikkälässä elinvoiman edellytyksenä on pidetty osaltaan sitä, että kuntaan saadaan enemmän myös nuoria.

Toistaiseksi on liian aikaista arvioida, kuinka suuri vaikutus ensiasunnonavustuksella on muuttopäätöstä tehtäessä. Miehikkälä aikoo jatkaa kannustinrahan maksua, ja arvioi myöhemmin millaista apua siitä on ollut.

Pienten kuntien keino

Miehikkälän ohella ensiasunnonavustusta myöntävät ainakin Virolahti, Valtimo, Kaustinen ja Eurajoki. Virolahdella avustus on enintään noin 2500 euroa. Valtimolla ensiasunnon ostaja tai rakentaja saa 2000 euroa. Kaustisella tukea maksetaan enintään 1500 euroa ja Eurajoella 500 euroa. Tuki on veronalaista tuloa.

Kuntaliiton mukaan erilaiset kannustimet ovat etupäässä pienten kuntien keino asukkaiden houkuttelemiseksi.

– Yksikin muuttaja on pienessä kunnassa arvokas, sanoo viestinnän erityisasiantuntija Jari Seppälä Kuntaliitosta.

Edellisen kerran kuntien muuttohoukuttimia on tutkittu vuonna 2012. Yleisin kannustin ovat edulliset tontit. Niitä tarjoaa noin kolmannes Suomen kunnista. Muutaman euron tontteihin liittyy yleensä velvoite rakentaa tietyn ajan kuluessa.

Muita houkuttimia ovat myös esimerkiksi vauvaraha, laina- tai korkotuki sekä kirjansa kotikunnassaan pitävälle nuorille maksettava opiskelijastipendi.

– Kannustimista on myös imagohyötyä. Ne synnyttävät myönteistä ilmapiiriä, Seppälä sanoo.