1. yle.fi
  2. Uutiset

Psykiatreja haettiin töihin minimipalkalla – virat eivät täyttyneet ja nyt sairaala joutuu laittamaan ovet säppiin

Ylivieskan Visalan sairaalan sulkemisesta on tarkoitus päättää joulukuussa. Talo tyhjenee potilaista marraskuun aikana ja nykyiset työt loppuvat noin sadalta työntekijältä.

Ylivieska
Visalan sairaalassa Ylivieskassa neuvotellaan sadan työntekijän asemasta ja sairaalan sulkemisesta.
Visalan sairaalassa Ylivieskassa neuvotellaan sadan työntekijän asemasta ja sairaalan sulkemisesta.Yle

Visalan sairaalan yt-neuvottelut alkoivat syyskuussa. Syyksi ilmoitettiin kahden vastaavan lääkärin irtisanoutuminen ja vaikeus saada korvaavia erikoislääkäreitä töihin Ylivieskaan.

Ensin uhattuna oli noin 40 työpaikkaa, mutta pian irtisanomisuhka laajennettiin koskemaan koko sadan työntekijän henkilöstöä. Nyt selvitetään heidän mahdollisuutta työskennellä muissa tehtävissä.

Työntekijät eivät niele alasajon perusteluja ja palkkausponnisteluja

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johdosta vakuutetaan, että lääkäreitä ja psykiatreja on haettu Ylivieskaan tosissaan mutta paikka ei vain houkuttele hakijoita.

Olemme hakeneet lääkäreitä Visalaan useampaan kertaan ja aiempinakin vuosina on järjestetty 3-4 hakua.

Juha Jääskeläinen

– Tänäkin syksynä olemme hakeneet lääkäreitä Visalaan useampaan kertaan ja aiempinakin vuosina on järjestetty 3-4 hakua. Lisäksi olemme kartoittaneet työmarkkinoilta mahdollisia ehdokkaita, kertoo sairaanhoitopiirin henkilöstöjohtaja Juha Jääskeläinen.

Työntekijät ovat epäilleet sairaanhoitopiirin palkkausponnisteluja ja haluja jatkaa psykiatrista hoitoa Ylivieskassa.

– Kyllähän sairaanhoitopiirin toimia on kyseenalaistettu ja syytöksiä heitetty työnantajan suuntaan, kertoo Visalassa työskentelevä alueluottamusmies Aimo Vanha.

Minimipalkka ei houkuttele psykiatreja julkiselle puolelle

Suomen lääkäriliitossa ja psykiatriyhdistyksessä ihmetellään sairaanhoitopiirin viimeisimmän Visala-haun palkkausehtoja. Syyskuisessa hakemuksessa palkkaus linjattiin lääkärien virkaehtosopimuksen mukaan.

Jotta saataisiin työntekijöitä, niin tuskin niitä sinne minipalkalla saadaan.

Hannu Halila

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtajan Hannu Halilan mukaan psykiatreista on paikoin kovakin pula, joka painottuu etenkin julkiselle puolelle. Tätä taustaa vasten olisikin voinut olettaa, että palkkaus olisi määritelty avoimemmin.

– Jotta saataisiin työntekijöitä, niin tuskin niitä sinne minimipalkalla saadaan. Kyllä siinä työnantajan pitäisi olla valmis joustamaan, arvioi Suomen Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.

Sairaanhoitopiirin henkilöstöjohtaja Juha Jääskeläinen kertoo, että työnhakuilmoituksen muotoilu on yleisesti käytössä ja palkasta olisi voitu neuvotella hakijoiden kanssa.

– Jälkikäteen tarkasteltuna ilmoituksen olisi voinut muotoilla toisinkin, henkilöstöjohtaja Jääskeläinen myöntää.

Yt-neuvotteluille on annettu Visalassa aikaa vuoden loppuun saakka, mutta viimeiset potilaat siirretään muualle hoitoon jo marraskuun aikana. Joulukuussa on tarkoitus päättää sairaalan sulkemisesta vuoden vaihteessa.

Lue seuraavaksi