Hyppää sisältöön

Pääkaupunkiseudun liikenteessä vältyttiin kaaokselta – lähijunat voivat myöhästellä illan aikana

VR peruu lähiliikenteen junavuoroja myös huomenna keskiviikkona.

Pääkaupunkiseudun lähijunat voivat myöhästellä tiistai-illan aikana. Kuva: Petteri Juuti / Yle

Pääkaupunkiseudun lähiliikenteen junavuorot saattavat myöhästellä tiistai-illan aikana. Syynä ovat Ilmalan ratapihalla vaivaavat lumiongelmat, kertoo VR:n viestintäasiantuntija Sanna Keränen.

– Vaihteita ei ehditä lakaista niin nopeaa kuin pitäisi. Se voi aiheuttaa illalla myöhästymisiä eli junia ei saada Ilmalasta lähtöön välttämättä ihan ajallaan. Tällä hetkellä tilanne ei ole kovin paha, Keränen sanoi alkuillasta ennen kello kuutta.

Kaukoliikenteessä myöhästymiset ovat enimmillään noin puoli tuntia. Muuten junaliikenne on Keräsen mukaan sujunut tänään melko normaalisti.

"Ei kolarisumaa"

Tiistaiaamu alkoi eteläisessä Suomessa lumipyryssä ja ajokelistä ennakoitiin siksi haastavaa.

Alkuillasta ja päivällä poliisista ja pelastuslaitoksilta kuitenkin kerrottiin, että lumisateesta, teille kinostuvasta lumesta ja liukkaudesta huolimatta kolareita oli sattunut pääkaupunkiseudulla vain vähän.

– Koko yön satoi lunta, mutta ei tässä mitään liikennekaaosta ole päässyt syntymään, enemmänkin normiaamu on ollut kyseessä, sanoi komisario Juha Haapalainen Helsingin poliisista tiistaina iltapäivällä.

Hänen mukaansa koko kaupungin alueella oli ollut aamun jälkeen ainoastaan noin puolenkymmentä liikennetehtävää eikä esimerkiksi vakavia henkilövahinkoja ollut sattunut.

– Peltiä on pikkuisen mennyt kasaan. Joissain rampeissa on auto liukunut päin kaidetta, Haapalainen kuvaili.

Alkuillasta kello kuudelta viesti oli sama:

– Edelleenkään ei voi sanoa, että minkäännäköistä kolarisumaa olisi tullut. Lievempiä peltikolareita on kyllä ollut: suistumisia, peräänajoja. Henkilövahinkoja tai muita vakavampia juttuja ei ole tänä päivänä tapahtunut.

Nopeudet pysyneet maltillisina

Tiistai onkin sujunut selvästi paremmin kuin maanantai, toteaa päivystävä palomestari Jari Lempinen Helsingin pelastuslaitokselta. Eilen maanantaina pääkaupunkiseudulla sattui kymmeniä pieniä peltikolareita, hän sanoo.

– Nopeudet ovat olleet nyt inhimillisiä. Ilmeisesti ihmiset ovat ottaneet opikseen maanantain tapahtumista.

– Käytäntöhän on, että ihminen oppii vain kantapään kautta ja ennen kuin ymmärtää sen, että keliolosuhteet ovat vaativat.

Linja-auto ja kuorma-auto kolaroivat tiistaina Lohjalla, kertoo palomestari Kalle Ristola. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Samaa kerrottiin päivällä Länsi-Uudenmaan ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksilta.

– Nyt on yksi linja-auton ja kuorma-auton kolari Lohjalla, mutta muuten on ollut yllättävän rauhallista, sanoi palomestari Kalle Ristola Länsi-Uudeltamaalta.

– Liikenne on sujunut ihmeen hyvin, kolareita ei ole juurikaan ollut, kertoi Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Raimo Laakso.

Lähiliikenteessä poikkeuksia myös keskiviikkona

VR ilmoitti jo ennakkoon harventavansa pääkaupunkiseudun lähiliikennettä tiistaina. Lähiliikenteen junavuoroja aiotaan perua myös huomenna keskiviikkona, sanoo VR:n operaatiokeskuksen johtaja Ari Vanhanen.

A- ja K-junat ajavat huomennakin 20 minuutin vuorovälillä. Y- ja X-junat eivät kulje ja Siuntion ja Kirkkonummen välillä järjestetään bussikuljetuksia.

Kaukoliikenteessä IC 164 Porista Helsinkiin korvataan myös keskiviikkona bussikuljetuksella Tampereen ja Helsingin välillä, VR kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Myös kalustossa voi olla poikkeuksia, toteaa VR:n viestintäasiantuntija Sanna Keränen. Se tarkoittaa, että paikkalippu ei välttämättä olekaan sellaiselle paikalle, jolle sen on ostanut.

Millaista liikennettä täksi illaksi odotetaan?

– Riippuu paljon kelistä. Jos se jatkuu samanlaisena mitä nyt, luultavimmin mitään isompaa ei ole odotettavissa. Jos keli menee huonommaksi eli tulee rankempaa lumisadetta, se puurouttaa liikennettä ja varmasti näkyy Helsingistä ulos johtavilla väylillä, komisario Juha Haapalainen sanoi tänään iltapäivällä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 8.11.2016 kello 18.26.