Sisäilmasta sairastuneille etsitään apua uudella tutkimusklinikalla – "Tämä on iso edistysaskel"

Turkuun avatulla sisäilmasairauksien tutkimusklinikalla selvitetään, mikä sisäilmassa sairastuttaa.

Kotimaa
Mies niistää nenäliinaan.
Arja Lento / Yle

Turun yliopistoon avattu uusi sisäilmasairauksien tutkimusklinikka yrittää löytää apua sisäilmasta sairastuneille.

Kliinisessä tutkimusyksikössä tutkitaan sisäilmasta oireilevia henkilöitä ja heidän työpaikkojaan. Tarkoituksena on tietoja yhdistelemällä ymmärtää paremmin, mikä sisäilmassa sairastuttaa, kuinka herkästi ihmiset sairastuvat ja missä vaiheessa sairastuminen tapahtuu.

Vastaavaa yksikköä ei Suomessa ole aikaisemmin ollut.

– Tämä on iso edistysaskel. Toimintaa, jota me teemme, on tehty aikaisemmin vain ammattitautitutkimusten yhteydessä. Me teemme tätä kansanterveyden, epidemiologian ja kliinisen lääketieteen tutkimuksena, sanoo kliinisen tutkimusyksikön johtaja, työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus.

Tutkittavina sairaanhoitajia ja palomiehiä

Tutkimusklinikalla ei ole potilaita hoidettavana, vaan klinikan työntekijät käyvät ottamassa verinäytteitä potilaista heidän työpaikoillaan. Ensisijaisesti tutkittavina ovat muun muassa sairaanhoitajat ja palomiehet, jotta auttajat eivät sairastuisi ja joutuisi itse autettaviksi.

Tällä hetkellä tutkimuskohteena ovat esimerkiksi Varsinais-Suomen sairaalat ja niiden hoitohenkilökunta.

– Väestökyselyaineistoja on tehty jo takavuosina. Tänä vuonna valmistui palomiesten valtakunnallinen kysely ja äskettäin hoitohenkilökunnalle tehty yli 13 000 vastaajan kyselytutkimus. Siitä saamme vapaaehtoisia kliiniseen tutkimukseen Turun lähialueelta, Tuula Putus kertoo.

Tutkimuskohteita on myös muualla kuin Turun seudulla. Klinikan asiakkaina on myös useita rannikkokaupunkeja Turusta Pohjanmaalle mentäessä ja etelärannikolla aina Kymenlaaksoon asti.

– Puoli Etelä-Suomea on meillä aika hyvin hanskassa, Putus sanoo.

Sisäilmaongelmat ovat kiistelty aihe, ja Duodecimin syksyllä julkaisema Käypä hoito -suositus sisäilmasairaille sai arvostelua osakseen.

Putus ymmärtää, että esimerkiksi potilasjärjestöillä oli kovat odotukset suositusta kohtaan. Hän kuitenkin muistuttaa, että suositukset on tarkoitettu perusterveydenhuollon lääkäreille. Niissä määritellään hoidon minimitaso, joka potilaan tulee saada terveyskeskuksesta.

Turun yliopiston tutkimusten mukaan sisäilmaongelmat koskevat vähintään viidennestä väestöstä. Sisäilmaongelmien tuomat terveydelliset ja taloudelliset vaikutukset ovat mittavia. Kosteus- ja homevaurioiden terveyteen liittyvien kustannusten on arvioitu olevan vuosittain jopa 450 miljoonaa euroa.